Fikus bendžamin ili uplakana smokva je omiljena sobna biljka. Uz malo umeća, nege i brige, može da bude prelepo tropsko drvo ili veliki grm u domu. 

PROČITAJTE JOŠ: Sobno bilje: kako da negujete ciklamu i kad je vreme da je presadite

Od njega možete sami, posebno dok je mlad da stvorite svoj bonsai u kome ćete uživati. Fikus bendžamin svakako spada u jednostavnije vrste bonsai drveta.

Fikusu bendžaminu odgovara svetlo mesto, podnosi polusenku i senku, ali ne i jako svetlo. Direktna sunčeva svetlost, bilo da je preko leta na balkonu ili blizu prozora sobe može izazvati opekotine na listovima. Najbolje je da bude okrenut prema jugu, zaštićen od popodnevnog sunca, na metar udaljenosti od prozora.

Odgovara mu temperatura od 14 do 18 stepeni. Osetljiv je na promene mesta i osvetljenja. To može prouzrokovati opadanje listova, ali će se ubrzo pojaviti novi koji su prilagođeni na drugačiji intenzitet svetla.

Osetljiv je na hladnoću, kao i na preteranu toplotu. Zato ga treba držati na dva metra udaljenosti od radijatora ili drugog grejnog tela. Podno grejanje mu takođe, ne prija.

Ne podnosi promaju i to će pokazati opadanjem listova. Zato ga treba držati dalje od ulaznih vrata i klima uređaja.

Zalivajte ga samo kada je površina zemlje u saksiji na dodir suva. Ne trpi previše vode, jer mu korenje samo zadržava vlagu. Ako preterate sa zalivanjem pojaviće se svetlosmeđe mrlje na listovima. Tokom leta ga treba zalivati dva do tri puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno ili na desetak dana. Nakon petnaestak minuta posle zalivanja odlijte višak vode. Poželjno je da pri svakom zalivanju okrenete saksiju za 45° kako ne bi svoje grane pružao samo na jednu stranu, to jest prema izvoru svetlosti.

Fikus bendžamin zahteva visoku vlažnost, zato ga treba orošavati ustajalom vodom. Slaba vlažnost može biti uzrok opadanja listova. Tokom zime je potrebno podići vlažnost vazduha. To se najlakše postiže stavljanjem saksije na sloj kamenčića u većem podmetaču u koji se prethodno ulije dovoljno vode, koja će svojim isparavanjem osigurati dovoljno vlage u vazduhu oko biljke. Pritom saksija sa biljkom svojim dnom ne sme dodirivati vodu u podmetaču kako korenje ne bi trunulo.

KAKVA ZEMLJA ODGOVARA FIKUSU BENDŽAMINU I KAKO SE PREHRANJUJE, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Fikus bendžamin se presađuje jednom godišnje u veću saksiju, dok je biljka mlađa i tada se menja i površinski sloj zemlje. Kasnije se može presađivati tek kada korenje proviri na površinu zemlje, pritom se korenje što manje dira. Ako su biljka i saksija u kojem ona raste jako veliki i nespretni za presađivanje, može se ukloniti samo gornji sloj zemlje iz saksije i zameniti svežom. Presađivanje je najbolje obaviti u proleće. Prilikom presađivanja u veću saksiju može doći do žućenja i opadanja listova.

Fikusu bendžaminu odgovara humusna zemlja iz bašte sa dodatkom peska. Treba obezbediti dobru drenažu na dnu saksije da bi se višak vode mogao ocediti, što će sprečiti truljenje korena.

Odrezani vrhovi stabljike se mogu koristiti za razmnožavanje. Reznicu dugu oko 10 santimetara, koja ima dva para listova zabodite u zemlju skroz do listova. Držite je na toplom i svetlom mestu i redovno je zalivajte i ubrzo će se pojaviti novi listići.

Tokom proleća i leta fikus bendžamin se prihranjuje jednom mesečno vodom u koju se dodaje tečno đubrivo za sobne lisnate biljke. Povremeno je poželjno u vodu za zalivanje dodati preparat sa gvožđem da bi listovi zadržali lepu, živu zelenu boju.

Listovi fikusa bendžamina se mogu očistiti prskanjem mlakom, mekom vodom ili mekanom krpicom ili sunđerom za uklanjanje prašine. Nije preporučljivo da se koristi sprej za sjaj listova, jer može da zatvori pore na listovima pomoću kojih biljka diše. Čisti listovi već su sami po sebi lepi i sjajni.

Fikus bendžamin je veoma otporan. I ako zimi odbaci mnogo lišća zbog pretoplog vazduha ili promaje oporaviće se sigurno u proleće. U proleće će se pojaviti mnogo novih mladica i listova, ali neće svi opstati.

Sve grančice koje su se osušile treba odrezati, a požutele listove ukloniti da bi biljka mogla bolje da koristi svoju energiju za razvoj zdravih grančica i listova.

Fikusu bendžaminu prija manje orezivanje da bi se lepše oblikovao i bolje napredovao. Ako je postao previsok, odrežite mu vrh, što će podstaći niže grane da se jače razvijaju i tako ćete dobiti biljku grmastog oblika. Pritom pazite da ne dodirujete belu tečnost koja će se pojaviti na rezovima, jer kod nekih ljudi može izazvati svrab. Posle orezivanja dobro operite ruke.

PROČITAJTE JOŠ: Sobno bilje: kako se gaji fikus ginseng koji uspeva i kao bonsai

Fikus bendžamin je otporan na bolesti i štetočine, ali ne i na štitaste vaši. Ako nije jako napadnut dovoljno je da se listovi očiste vlažnom vatom, a ako jeste treba nabaviti u biljnoj apoteci odgovarajući insekticid. Međutim, kada se pojavi crveni pauk, onda pomažu samo insekticidi.

Vek trajanja fikusa bendžamina je od 2 do 15 godina. Zato ako pravilno negujete ovu sobnu biljku imaćete veoma dugo zanimljiv detalj u domu.

Izvor: Artnit