Kad kupite nove farmerke, od početka vredi da uložite malo više vremena u njih, jer ćete tako sebi uštedeti i novac a i sav trud za traženje modela i veličine koji vam odgovaraju.

Za sve koji se pitaju da li ih treba oprati pre prvog nošenja, odgovor je - da, svakako. Razlog je, pre svega, higijenske prirode, jer tkanine i sašivena odeća prolaze kroz "hiljade" ruku pre nego što stignu do kupca.

Drugi razlog se odnosi na sam teksas. Ukoliko farmerke ne operete, može se dogoditi da vam tragovi boje ostanu na koži, ali i da ofarbate donji veš ili košulju koju uvučete u pantalone.

Najbolje je da farmerke operete u hladnoj vodi, u koji ćete sipati deterdžent prethodno rastvoren u malo tople vode. Za potpunu čistoću možete dodati i neki specijalno formulisan antibakterijski deterdžent.

farmerke-min.jpg
Shutterstock  

Isperite farmerke u hladnoj vodi i okačite ih da se prirodno ocede i osuše. Pranje na ruke je, na nesreću mnogih domaćica, postupak koji se najčešće savetuje. Takođe, ne valja farmerke prati na visokim temperaturama, jer se tako uništava elastin zahvaljujući kojem vam one tako dobro stoje.

Idealno bi bilo da ih perete u kadi, tako da mogu da budu potpuno ispravljene. Ako već morate da ih perete u nekoj manjoj kadici za veš, nipošto ih nemojte ostavljati da dugo stoje potopljene u deterdžentu.

Proizvođačima, naravno, ide u račun da vam farmerke traju kraće, jer ćete tako češće pazariti kod njih. Međutim, iskusne blogerke tvrde da - šta god da proizvođač naznači na etiketi - teksas ne treba sušiti u mašini.

pranje etiketa-min.jpg
Shutterstock  

Ako farmerke baš morate da perete u mašini, obavezno ih prevrnite naopačke i odaberite najkraći ciklus, na najnižoj temperaturi. Izbegavajte prečesto pranje, a manje mrlje otklonite mikrokrpom umočenom u blagu sapunicu. Ako se dogodi da nastanu veće fleke, operite cele farmerke ručno u nešto toplijoj vodi.

Mnoge domaćice ne koriste omekšivač kad peru farmerke, već samo dodaju malo alkoholnog sirćeta u vodu za poslednje ispiranje.

Tekst: Lepa&Srećna