Kada se bira novogodišnjice drvce postoje dva tabora - oni koji insistiraju da jelka bude veštačka jer je praktičnije, i drugi, koji ne mogu da zamisle da im plastika menja miris prirode u domu. Dakle, izabrali ste drvo s busenom, uz koje neminovno ide i opadanje iglica. Ipak, stručnjaci za vrtlarstvo otkrili su tajni sastojak koji će pomoći da se to spreči.

Za početak je savet da ga držite što dalje od radijatora ali i da ga redovno zalivate. I sečeno drvce treba postaviti na postolje koje ima posudu za vodu i voditi računa da je nivo vode u posudici dovoljan, tako da je svaki dan ispod drvca oko dva centimetra vode.

To nije sve. Stručnjaci iz "HanleysGarden Centra" u Irskoj predlažu da u vodu za zalivanje dodate neki gazirani napitak na bazi limuna. Pomešajte 3 decilitira obične vode i 1 decilitra gaziranog soka od limuna, pa tom mešavinom svakih nekoliko dana zalijte jelku.

To je dobro rešenje za sve vrste sečenog cveća i drveća, jer šećer osigurava hranu biljci. Pretpostavlja se da prirodna aroma od limuna s druge strane može delovati kao konzervans i sprečiti razvoj bakterija koje bi mogle dovesti do propadanja biljke.

Izvor: Lepa&Srećna