Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KOJE UNIŠTAVA PARKET: efikasno za dezinfekciju, ali pravi veliku štetu na drvenim podovima

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dezinfekcija je postala briga i posao za mnoge domaćice od početka epidemije korona virusa, piše Lepa&Srećna.

Međutim, mnoge hemikalije smo počeli da upotrebljavamo na raznim površinama, ne vodeći dovoljno računa o tome da li ćemo - uz patogene organizme - da uništimo i stvari u kući. 

Tako je i izbeljivač za mnoge postao sredstvo za čišćenje "broj 1". 

Ipak, stručnjaci tvrde da nisu svi podovi tako izdržljivi da bi mogli da podnesu redovno čišćenje ovim sredstvom.

Varikina je pre svega namenjena za podove koji su napravljeni od neporoznih materijala. To su oni koji su sačinjeni od raznih vrsta plastičnih masa, kakav je - recimo - linoleum - ili keramičke pločice.

Na ovim površinama možete koristiti i sredstva na bazi alkohola kao i izbeljivač.

Međutim, drveni podovi su ipak porozni, a to se odnosi i na one koji imaju zaštitni sloj, kakav je parket ali i drugi koji su veštački napravljeni od drvenih sirovina. 

Naravno, što je više zaštitnog sloja na drvetu - na primer, laka - to je on manje porozan ali vremenom se lak skida a drvo postaje podložnije oštećenju.

Korišćenjem proizvoda na bazi izbeljivača možete u potpunosti uništiti parket. Neke vrste laka možete oštetiti, a drvo parketa može da promeni boju.

Isto važi i za proizvode na bazi alkohola. Oni možda neće izazvati tako katastrofalne posledice kao varikina, ali ipak mogu da oštete parket.

Mnoge domaćice su prilično zabrinute jer znaju da i čišćenje parom nije preporučljivo za parket.

Jedina supstanca koja deluje kao dezinficijens a koja bi mogla da se upotrebi na drvenim podovima je bezalkonijum hlorid, pa treba potražiti sredstva koja ga sadrže.

Ipak, i tada treba biti oprezan i isprobati delovanje sredstva za čišćenje na nekom manjem delu parketa koji nije toliko vidljiv.

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije