Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBRŽA MASKA OD VLAŽNE MARAMICE: zaštita za usta i nos od maramice za bebe (VIDEO)

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako vam je hitno potrebna zaštitna maska za usta i nos, a imate pri ruci samo vlažne maramice za bebe, ovaj video će vam biti veoma zanimljiv, piše Lepa & Srećna.

Naravno, vlažne maramice se u prinicipu ne preporučuju kao trajno rešenje, ali ako na sebi imaju bar kakvu-takvu dezinfekcionu zaštitu i to je bolje nego ništa.

Povezane vesti

Još je bolje ako možete da sačekate kratko da se maramica osuši ili da napravite od nekoliko slojeva. Takođe, ispod videa pročitajte nešto duže objašnjenje - zašto treba da nosite neku zaštitu na ustima i nosu kad god ste u rizičnim situacijama - čak i kad ste zdravi!

Pogledajte prvo video!

A sada, obećano objašnjenje!

Prvo, ne smete slušati površno objašnjenja lekara kako "maska ne treba nikome ko je zdrav". 

Zašto? Zato što to mnogi razumeju kao "nikome ko je zdrav - tojest, nije zaražen od korone".  A to lekari ne kažu. Kažu - ko je zdrav!

Da li imate visok pritisak? Da li bolujete od hipertenzije? Onda niste zdravi! Treba vam maska. Takvih je više od 50 posto odraslih u Srbiji.

Da li imate dijabetes? Da li ste onkološki pacijent? Onda treba da nosite masku!

Takođe, lekari kažu "maska ne treba nikome ko je zdrav" i kad god to stignu, dodaju i još dve reči "u principu".

Međutim, te dve reči su veoma važne. 

To znači da "u principu", i ako ste zdravi (nemate dijabetes, visok pritisak, niste gojazni, ne patite od maligne bolesti), ne treba vam maska kod kuće, na poslu, na ulici... jer nećete se zaraziti tuda šetajući. 

Ali, ako i potpuno zdravi uđete u autobus, pa uhvatite ručku na kojoj ima korona virusa, virus ostaje na vašim rukama.

Povezane vesti

Kakve maska ima veze s vašim rukama? Ima, jer će vas opominjati na najvažniju stvar - da ne dotičete takvim rukama ni usta ni nos.

Pokušajte i sami, napravite eksperiment. Od sada pa narednih sat vremena ili bar pola sata pratite da li će vam ruka nesvesno krenuti ka licu.

Da li ćete protrljati nos? Da li ćete popraviti naočare koje su vam spale? Pokušajte i sami da to testirate pa ćete znati koliko je važno da imate masku.

Kakva-takva maska nateraće vas da obratite pažnju i to izbegnete.

Takođe, morate znati još nešto: ovakva, vlažna maska nipošto ne sme da koristi stalno, a naročito ne više puta.

Ovo je samo rešenje za hitan slučaj, kad iznenada morate da uđete negde gde niste planirali da ćete ići. Znači, vrlo kratko i vrlo retko. Jer ako ste veoma rizičan pacijent, nećete ni ići nigde iz kuće i vaši ukućani će vas u domu zaštititi čak i od kontakata s njima.

Ovu masku morate oprezno staviti, čistim rukama i isto tako oprezno skinuti čim prođe opasnost, odmah je baciti i temeljno oprati ruke.

Povezane vesti

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije