Danas u Srbiji gotovo da nema kuće koja nema porodični bazen. Cene bazena zavise od kvaliteta i veličine bazena i kreću se 500 dinara za male bebi bazene na naduvavanje, dok se veći bazeni čvrste konstrukcije mogu kupiti i za 1000 evra.

Manji bazeni znatno su lakši za održavanje, samim prosipanjem vode mogu se lako očistiti, dok veći bazeni zahtevaju filtere, pumpe, prekrivače. Bilo da su mali ili veliki bazeni zahtevaju pre svega OPREZ odraslih i konstantni nadzor dece.

Tragedija devojčice koja se utopila u bazenu u dvorištu iako je njena porodica bila sa njom u istom dvorištu upozorava nas na neželjene događaje koji nas mogu zadesiti i kada smo u blizini.

Dvorišni bazeni su za decu prava letnja zabava, ali za roditelje i one koji ih čuvaju, jesu velika odgovornost. Deca su neustrašiva, nemirna i veoma brza te je zato čuvati ih na bazenu još teže.

Najčešći uzrok smrti dece od prve do četvrte godine upravo jeste davljenje, dok je za stariju decu opasnost od davljenja malo manja. Često se dešava da dođe do tragedije kada se ustvari deca i ne kupaju, odnosno kada je deci zabranjen ulazak u bazen ali se njihovom igrom desi da neko upadne u bazen.

1) BUDITE PRISUTNI – ČUVAR BAZENA

Bilo da imate bebu u malom bazenčicu ili imate veću decu te ste ih obezbedili veći bazen, nikada ne ostavljate decu samu.

Ukoliko je veće društvo u dvorištu ne dozvolite da vas priča omete. Najbolje bi bilo da se dogovorite da na smenu uvek neko čuva decu u bazenu.

2) PREKRIJTE BAZEN

Ukoliko je sa kupanjem gotovo za taj dan ili to prepodne, osušite mališane i objasnite im da je sa kupanjem u bazenu gotovo i prekrijte bazen i obezbedite ga kako niko ne bi mogao da upadne u njega. Deca se uglavnom dave u tišini i tela i ostaju vertikalno – kao kad rone.

Takođe, sve oštre ivice oko bazena sanirajte i prekrijte sa nečim.

3) PRIČAJTE SA DECOM O OPASNOSTIMA

Možda jeste strašna tema i na prvu loptu ćete pomisliti da je jeziva za razgovor, ali obavezno razgovarajte sa decom o tome šta je voda i kako može doći do davljenja.

70% davljenja u kojima su žrtve deca dešavaju se onda kada se deca ne kupaju.

4) OSTAVITE TELEFON

Kada se deca kupaju u bazenu nemojte gledati u telefon. Možete pomisliti „hajde još samo da odgovorim na ovu poruku“ – ali NE. Ostavite telefon po strani.

5) NAUČITE DECU DA PLIVAJU

Vodite decu na bazene ili reke i učite ih da plivaju ili unajmite profesionalca u školi plivanja.

Kada dete nauči da se održava na vodi, što je važnije od toga da li zna da pliva, biće u velikoj meri bezbednije u vodi. Deca nisu 100 % sigurna sa mišićima i pojasevima na naduvavanje.

7) BEZ IGRAČAKA U BAZENU

Kada završite sa kupanjem, osušite decu, a potom izvadite sve igračke iz bazena pa ga tek onda prekrijte.

Deca će možda baš tom igračkom želeti da se igraju i na sve načine mogu pokušati da uđu u bazen po nju.

Pored ovih saveta, treba napomenuti da deca ne bi trebalo da dugo borave na suncu, kao i da bazene morate redovno čistiti kako se bakterije ne bi razvile u njemu.

Izvor: Bebac