Oznaka RAL montaža stoji za kvalitet postavljen i proveren od strane RAL instituta. Ovaj kvalitet potiče iz Nemačke i prepoznat je širom sveta kao simbol superiornog kvaliteta proizvoda i usluga. RAL vodič za ugradnju stolarije detaljno daje upute na ovom polju.

Simbol RAL u upotrebi je već skoro 100 godina, još od 1925. godine. Još tada su nemački privatni sektor i nemačka vlada osnovali Reichs – Ausschuss fuer Lieferbedingungen, skraćeno RAL, odnosno Državnu komisiju za uslove isporuke. Zajednički cilj osnivanja ovakve komisije bio je da se ustanove i standardizuju tehnički zahtevi koje proizvodi i usluge moraju zadovoljiti kako bi bili određenog kvaliteta.

Kako bi to bilo omogućeno bilo je potrebno ustanoviti zahteve kvaliteta i kontrolu primene i Institut je ustanovio set pravila i regulativa kako bi se upravo ti nivoi kvaliteta omogućili i održavali. Nakon Drugog svetskog rata oznaku RAL montaža počeo je da primenjuje nemački odbor za standarde, da bi se krajem 20. veka osnovao institut koji u svom imenu i nosi ovu skraćenicu. Tako je čuveni nemački standard zaista zaveden i na papiru i odnosi se ne samo na proizvode već i na kvalitet ugradnje, odnosno uslove isporuke.

Danas se termin RAL najviše koristi u građevinarstvu i to na sistem ugradnje stolarije u zidarske otvore, prema uputstvima RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata. Pored obezbeđivanja standarda kvaliteta i njegovog održavanja, ovi propisi i standardi imaju za cilj i uštedu energije, kao i sprečavanje pojave vlage u savremenom stanovanju.

Striktno govoreći sam termin RAL montaža nije zaštićen, u smislu da ne postoji sertifikovana takva ugradnja, već se odnosi na montažu koja se vrši prema uputstvima i standardima RAL vodiča. Nemački kvalitet je odavno osvojio svet pa ne čudi da se zemlje čitavog sveta, proizvođači i korisnici, pridržavaju ovog nemačkog standarda.

RAL vodič, na preko 300 strana o ugradnji – obrađeno je postavljanje, zaptivanje, izolacija, fiksiranje, kao i osnove građevinskog inženjerstva i fizike zgrade, sve naučno potkrepljeno i praktično prikazano. To je dalje dopunjeno standardnim detaljima i brojnim praktičnim primerima.

Izrada i proizvodnja prozora i spoljašnjih vrata su danas dostigli visok nivo. Kako bi se osiguralo da se taj nivo primenjuje u svim fazama, odnosno da se kvalitetni proizvodi adekvatno i ugrade, neophodno je postaviti standarde i za samu ugradnju. RAL vodič za ugradnju detaljno daje upute na ovom polju, kako bi se osigurao i zadržao nemački kvalitet. Pravilno i profesionalno brtvljenje, izolacija i pričvršćivanje prozora i spoljašnjih vrata, neizostavni su deo tog procesa.

RAL vodič za instalaciju u osnovi je sastavio ift Rosenheim – Institut za tehnologiju prozora Rosenhajm, a preveden je sa nemačkog na engleski i brojne druge jezike. Na taj način arhitekte, proizvođači, tehnički planeri, stručnjaci za instalaciju i brojni drugi stručnjaci širom sveta dobili su praktična objašnjenja profesionalnog zaptivanja, izolacije i fiksiranja i direktne smernice za ugradnju, kao i osnovne podatke kontruktivnog inženjerstva i fizike zgrade, tehničke principe i brojne detalje i primere.

Takođe, materijali i instalacioni sistemi koji su dostupni na tržištu su prikazani do detalja, kao i nezavisni proizvođači i brendovi, a prikazane su i njihove prednosti i mane. Pravne i standardizovane specifikacije koje važe za Nemačku i Evropu su date u vidu beleški koje pomažu da se stručnjaci lako orijentišu na tržištu. Najvažniji detalji instalacije objašnjeni su uz pomoć crteža kao i fizičkih građevinskih parametara kao što su izoterm krivulje, fRSI faktori itd, i služe kao uzorci za projektno i kompanijsko planiranje rada.

Na ovaj način ovaj RAL vodič služi kao neophodan praktični asistent za planiranje i izvršenje profesionalne ugradnje prozora i spoljašnjih vrata. Zasniva se na primeni savremene tehnologije, na pravilnu pripremu zidarskog otvora i preduzimanje svih potrebnih mera da se spreči prodor vode i vlage u međuprostor između zida i stolarije, čime se obezbeđuje njega dugovečnost, kao i neugrožavanje samog objekta i fizike kuće.

Kako bi se obezbedio kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom, uz sprečavanje gubitka toplote i pojave vlage, moguća je upotreba pur pene i folije ili pomoću zaptivnih traka. Pur penom se popunjava prostor između zida i prozora. Zatim se na spoljašnje i unutrašnje strane lepe specijalne folije koje su vodo i paronepropusne. Važno je napomenuti da se na spoljašnje ivice prozora lepe folije koje ne propuštaju vodu, ali dišu, propuštaju vazduh odnosno paru i time se sprečava pojava kondenzacije i njenih štetnih posledica. Na unutrašnje strane prozora lepe se folije koje ne propuštaju ni vodu ni paru čime se čuva zid kod prozora od bilo kakvih oštećenja.

Zaptivne trake su drugi način obezbeđivanja kvalitetne ugradnje i zaptivanja. To su kompresovane penaste trake koje su visokih perfromansi i kvaliteta.

Otporne su na atmosferalije, tj. na udare kiše i uspešno sprečavaju pojavu vlage, a time i kondenzacije, između zida i prozora. Propisane su RAL standardima što je garancija kvaliteta i služe za zaptivanje, tj. oblaganje prozora as spoljne strane, spoljašnjih delova profila, čime se osigurava deo između zida i prozora od svih spoljašnjih uticaja i smetnji koje to može izazvati.

Otporne su na udare kiše i vetra, s tim da propuštaju paru i na taj način obezbeđuju da prostor između zida i prozora diše i tako ostane suv, bez bojazni od pojave gljivica, plesni ili truleži.

Prednost ovih traka je i što su izuzetno lake za montažu. Pored odbrane od atmosferalija i pojave kondenza i zadržavanja vlage, one povoljno utiču i na zvučnu izolaciju i time štite objekat, odnosno korisnike objekta i u tom smislu.

Izvor: Prozori i vrata