Uskrs je najveseliji hrišćanski praznik, a puno boja, uskršnjih igara i zabave tokom šaranja jaja, naročito raduje decu, piše Lovesensa.

Mališane treba uključiti u postupak farbanjajaja kako biste kod njih probudili kreativnu energiju, zabavili ih i dali im do znanja da rade nešto važno za celu porodicu. Potrudite se da tokom šaranja sve boje i alati budu bezbedni.

Uskršnja korpa sa jednobojnim jajima ili dekoracijom od liščica sasvim je dovoljna da zadovolji ukus starijih, ali deca očekuju maštovitije dekoracije jaja.

Predlažemo 8 različitih ideja koje će sigurno oduševiti vaše mališane:

1. Jaja cvetni zeka

Ovo nisu klasična jaja na kojima je naslikan zec, već sasvim drugačija uskršnja dekoracija. Potrebno je da sačuvate ljuske od jaja, operete ih i osušite, a zatim napunite zemljom u koju je posađeno cveće. Na ljusci nacrtajte lik zeke, a od papira napravite uši. Dobićete mini saksiju od ljuske jajeta sa likom zeke. Verujemo da će ovo jaje zauzeti posebno mesti o u vašoj uskršnjoj korpi.

2. Ananas jaja

Jedna od najlakših, ali i najinteresantnijih metoda za ukrašavanje jaja. Ofarbajte jaja u žuto, a zatim od zelenog papira isecite liske za ananas i zalepite na vrh žutog jajeta. Vaši ananasi su spremni za serviranje.

3. Farma jaja

Od jaja možete napraviti različite domaće životinje, odnosno svoju mini farmu. Mnogim mališanima ovo je omiljena dekoracija za Uskrs, a jednostavno se pravi. Prase jaja možete napraviti tako što ćete njušku, uši i repić napraviti od roze papira, a oči i tačkice na njušci docrtajte crnim markerom. Jaja "ptice" pravite tako što napravite kljun i krila od papira, a krzno za ovcu lako ćete napraviti od vate.

4. Jaja sa šljokicama

Devojčice će biti oduševljene ovom dekoracijom. Dajte im četkicu i gliter, dopustite im da šaraju jaja šljokicama i naprave pravu uskršnju dekoraciju za princeze. Šljokicama možete ukrasiti ombre jaja ili napraviti tufne.

5. Krofne jaja

Vodenim bojama ili temperama možete naslikati krofnu na vrhu jaja. Ne zaboravite da krofnicama dodate slatke, raznobojne mrvice.

6. Jaja "šećerna vuna"

Skoro svako dete ne može da odoli slatkišima, naročito šećernoj vuni. Predložite mališanima da napravite zanimljiva jaja koja podsećaju na šećernu vunu. Na vrh jaja zalepite kuglice vate u roze, žutoj i zelenoj boji, a ispod vate nacrtajte kornet li štapić.

7. Jaja "elegantni zeka"

Ukoliko vam je komplikovano da napravite zeku iz predloga 1, onda će vas sigurno osvojiti jednostavni elegantni zeka nacrtan na jajetu bojicama. Za ovu dekoraciju potrebna vam je boja za farbanje jaja, crna i roze bojica. Polovinu jaja ofarbajte u željnu boju koja će predstavljati odelo, a kravatu, oči, usta i uši docrtajte crnom bojicom. Ne zaboravitie da zeku učinite još slađim dodavanjem roze obraščića.

8. Jednorog jaja

Najpopularnija uskršnja dekoracija jaja za devojčice već godinama unazad jesu jednorog jaja. lako se prave, a male princeze biće oduševljene. Na vrh belih jaja zalepite cvetiće koje možete da kupite u radnjama sa ukrasima ili u pozamanteriji, a od platna ili papira napravite rog i prekrijte ga šljokicama. Na jajetu nacrtajte oči jednoroga sa zanosnim trepavicama.

Dečiji osmeh leči dušu i budi najlepša osećanja. Zato se tokom uskršnjih praznika više posvetite svojim mališanima i zajedno uživajte u stvaranju malih umetničkih dela od jaja.

Izvor: Lovesensa