Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VABI SABI STIL UREĐENJA SA DALEKOG ISTOKA: inspiracija i ideje za dom koji donosi mir i spokoj (FOTO)

Vabi sabi stil uređenja sa Dalekog istoka obezbeđuje osećaj rasterećenosti u prostoru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vabi sabi savršen je kontrast savremenom hektičnom načinu življenja i stanovanja, piše Lepa & Srećna. Vabi sabi je japanski princip, koji je više od estetske koncepcije sagledavanja prostora i umetnosti: potiče iz 16 veka, zasniva se na zen budizmu i može pomoći u svim oblastima života.

Povezane vesti

Bolja ravnoteža i percepcija sebe i životnog prostora stoje nasuprot modernom materijalističkom svetu. Stoga su čiste linije, lepota nesavršenog, skromnost i red osnovne odlike vabi sabi prostora.

  Izvor:

Način života po principima ovog istočnjačkog učenja potpuno je suprotan masovnoj potrošačkoj kulturi stanovanja. Ovde je manje više, a priroda, spokoj, praznina, praktičnost i sitna nesavršenstva stoje naspram gomilanja i veštačkog kolorita. Život u skladu s ekologijom jedna je od osnovnih odlika vabi sabija: dom opremljen prirodnim materijalima u skladu je s ritmom prirode, a običan kamen, cvet ili glinena posuda nose njenu energiju.

  Izvor:

Život u sadašnjosti, posvećivanje pažnje malom broju bitnih stvari, prihvatanje sitnih nedostataka, asimetrija i prirodnost jesu osnovni postulati vabi sabija poštovanje lepote koja ne traje večno i činjenica da je sve u stalnoj promeni, govori o tome da ljude, stvari i prirodu treba voleti onakve kakvi jesu, to jest potražiti najbolje u datom.

  Izvor:

Principi vabi sabija oslanjaju se na prirodu i njene oblike. Količinu stvari treba redukovati da bi to što imate bilo vredno vaše pažnje, jer okruženje pretrpano materijalnim obezvređuje i samu materiju. Neka vas dom predstavi onakvim kakvi zaista jeste, bez pretencioznih projekcija tuđih slika, buke i gužve. Očišćen od suvišnih stvari, on za vas treba da bude istinski beg u zonu mira i opuštanja.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije