Da li biste voleli da vam u kući bude sve uredno i čisto kao u apoteci? Ili vam je važno samo da u domu nema prljavštine, a povremeni nered možete da izdržite, pita Lepa & Srećna.

U zavisnosti od broja članova porodice, njihovih navika i obaveza van kuće, odgovor na ovo pitanje može se i te kako menjati s vremena na vreme.

Mnoge žene vole da im životni prostor bude "cakum-pakum", ali se želje i mogućnosti "raziđu" kad, na primer, dođu deca ili se presele u manji stan.

Ipak, osnovne savete za lako i brzo čišćenje kuće svi treba da usvoje, a posebno su korisni za tinejdžere koji tek treba da nauče kako da održavaju red u svojoj sobi. 

Ako i vaš partner bude usvojio slične navike, živećete u urednom domu koji ćete održavati bez puno muke.

1. Ne izlazite nikad iz prostorije praznih ruku.

Kad izlazite iz sobe, ponesite sve što je potrebno vratiti na svoje mesto. Da li je to prazna kafena šoljica, dve knjige koje ste sinoć poneli u spavaću sobu? Potrudite se da ih vratite na policu u dnevnoj sobi a noćni stočić ostavite uredan. Ako je potrebno, ponesite nešto dublji poslužavnik ili pliću kutiju uz koju će ovaj posao biti lak i bezbedan. Ne treba da ispustite čašu, slomijete naočare koje nosite ispod miške niti da pričepite prste dok zatvarate vrata.

2. Čistite malo po malo.

Ne dozvoljavajte da vam se nagomilaju poslovi. Na primer, nemojte čekati da se skupi mnogo prljavih sudova ili veša. Sudove perite dok pripremate hranu ili bar isperite i stavite u mašinu za pranje. Veš perite sistematično - odvojite dan za beli, šareni, crni veš.

3. Napravite raspored za određene poslove.

Rutina oslobađa energiju koju možemo da koristimo za druge stvari. Zato osmislite najbolji raspored i prepustite "automatizmu" da uključuje veš-mašinu u planirano vreme, dopunjava spisak za kupovinu koji je uvek na istom mestu, plaća račune u tačno precizirani datum. Naravno da ćete to raditi, zapravo, vi ali bez puno brige, razmišljanja i potrošene energije.

4. Uredni ljudi ne pretrpavaju prostor.

Ne treba preterivati sa ukrasima, detaljima, uspomenama, stvarčicama. Tako je lako preći granicu posle koje se ne može napraviti razlika između suvenira i programa sa izložbe koji smo, prosto, zaboravili da bacimo ili arhiviramo. Gomila sitnica lako skuplja mnogo prašine a teško se čisti.

5. Prvo rasklonite, onda odmarajte.

Čim se opustimo i uključimo TV ili pozovemo prijateljicu telefonom, sve nam je teže da se odlučimo na raspremanje nereda. Štaviše, oko se navikava na njega. Zato je uvek bolje učiniti napor i raskloniti krš pa tek onda se opustiti.

6. Uključite sve ukućane u poslove održavanja urednog doma.

Svako može da doprinese urednosti u kući. Čak i mala deca mogu da pokupe igračke, tinejdžeri itekako mogu da pomognu u čišćenju a, pre svega, treba da nauče koliko su radne navike bitne u životu.

7. Sve treba da ima svoje mesto.

To znači da nisu dovoljni plakari za čiste stvari i korpa za prljave stvari. Potreban vam je i čiviluk za odeću koju ste nosili a koja još nije za pranje. Problem može da reši i posebna kutija za veš u kojoj stoje samo kućne trenerke? Ili ukrasna korpa za rezervno ćebe koje često smeta na bračnom krevetu? Vi ćete najbolje znati šta je to što vam u ovom trenutku smeta, a već u drugom i te kako treba!

8. Radite pametno. Ne preteško.

Potrudite se da nabavite sve aparate koji olakšavaju čišćenje i redovno ih koristite. Ako već imate mašinu za pranje sudova, nemojte je "čuvati" samo za slave i rođendane, već je koristite redovno.

9. Stalno se oslobađajte viška stvari.

U svakom domu postoje "kritične tačke" koje kao da magnetom "privlače" krš. Vi procenite koja su to mesta u vašem domu - da li je to polica sa računima i poštom? Postavite kutiju u koju ćete ubacivati ove papire svakog dana, a jednom nedeljno bacite višak i sortirajte one koje treba čuvati.

10. Pomirite se s neredom dok su deca mala.

Neke statistike kažu da je više od 4 hiljada puta (!!!) teže održavati urednost kad u kući žive mala deca. (I to važi samo za jedno dete!)

Zato, čak i ako na skali od 1 do 10 vaša želja za redom stiže do broja 12, pomirite se s tim da se prioriteti moraju promeniti. Neće to trajati večno, čim mališani budu mogli da skupljaju svoje kocke na jednu gomilu, imaćete pomoćnike s kojima ćete zajedno uživati u pravljenju reda!

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna