Danci su, po najvećem broju istraživanja, najsrećniji ljudi na planeti, piše Lepa & Srećna.

Ovaj podatak provocira mnoge novinare, pa tako nije ostala imuna ni slavna američka TV voditeljka Opra Vinfri. Iskoristila je svoj boravak u Danskoj da detaljnije upozna danski stil života i otkrije tajnu sreće Danaca.

Već prve rečenice njene sagovornice Nane otkrile su neverovatne razlike između američkih i danskih vrednosti koje utiču na politički sistem i osnove društvene organizacije - zdravstvena zaštita je u Danskoj zagarantovana, školovanje do fakulteta besplatno, a studentima će država čak plaćati skromnu mesečnu svotu dok se redovno školuju.

Ali, što je slavnu Opru dodatno šokiralo - danske žene ne postavljaju udaju na mesto glavnog cilja u životu. Dok je za Amerikanke sama udaja, odnosno venčanje često cilj po sebi, za Dankinje je prioritet održati porodicu na okupu. Nana je rodila troje dece pre udaje!

Životna filozofija svodi se na "manje stvari, manje prostora, više života" pa su danski stanovi vrlo jednostavno uređeni.

Zato je, s druge strane, važno da deca provode mnogo vremena napolju, čak i kad spavaju.

Nana i njena drugarica Stina pružile su priliku Opri da zavire u njihove domove, a zašto je ona bila šokirana dečijom sobom i frižiderom, pogledajte i sami!