Prema drevnoj kineskoj veštini življenja i uređenja prostora koju poznajemo pod nazivom feng šui, spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u našem domu jer sadrži našu energiju.

Pravilnim uređenjem životnog prostora u svoj dom privlačimo pozitivnu silu koja nam donosi sreću, sklad, zdravlje i uspeh, a za feng šui posebno je važan položaj kreveta na kojem spavamo. U nastavku proverite koji je položaj pravilan i koja mesta bismo trebali izbegavati kada planiramo pozicioniranje kreveta.

PROČITAJTE JOŠ: FENG ŠUI: ove stvari treba da izbacite iz kupatila što pre

1. Što dalje od vrata. Idealan položaj bio bi dijagonalan nasuprot ulaza tako da uvek imate uvid u to ko ulazi u sobu, ali to je često neizvodljivo zbog veličine prostora. Izbegavajte položaj direktno nasuprot ulaza tj. onaj u kojem licem gledate ravno u vrata. Krevet bi trebao da bude na zidu na kojem nisu vrata, ali ako ipak nemate izbora i morate krevet nasloniti na taj zid, jednostavno ga odmaknite što dalje od ulaza.

2. Izbegavajte i prozor. Prema feng šui verovanjima, energija ulazi i izlazi kroz vrata i prozore. Zbog toga tokom spavanja može da poremeti san ako je krevet na lošem položaju. Pozicija u kojoj je naslon kreveta direktno ispod prozora se zbog toga smatra lošom. Ako ne možete da je izbegnete, ostavite malo prostora između kreveta i zida na kojem se nalazi prozor kako bi oslobodili prostor za prolazak energije.

3. Ne spavajte pod gredom. Ovaj položaj nepovoljno deluje na zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: 6 stvari u kući koje kradu bogatstvo: evo koji predmeti sprečavaju da NOVAC uđe u vaš dom (FENG ŠUI)

4. Pripazite na prostorije smeštene ispod i iznad spavaće sobe. Krevet smešten u sobi iznad kuhinje nije dobra ideja, ali ako to ne možete da izbegnete vodite računa o tome da ga barem ne smestite u prostor direktno iznad šporeta. Slično pravilo vredi i za spavaću sobu koja se nalazi ispod kupatila. U slučaju kada nemate izbora, barem krevet pozicionirajte u deo prostorije koji se ne nalazi direktno ispod WC-a.

Tekst: D. Š.

Izvor: Zadovoljna