Novac ne mora biti od presudne važnosti kako biste započeli uspešan biznis, bitan je stav, pristup i odlučnost da se uspe!

PROČITAJTE JOŠ: Feng šui protiv nesreće u domu: ove 3 stvari treba da izbacite iz kuće što pre

Da li je moguće pokrenuti biznis koji će biti profitabilan, a opet legalan?

Kako zaraditi a pritom se osećati zadovoljno u svom poslu, jedno je od ključnih pitanja današnjice. Odgovor je prilično jednostavan - samo je potrebno da budemo dovoljno otvoreni i optimistični da ga čujemo... ali da ga zaista čujemo. Kako biste započeli svoj biznis bez prebijene pare, sve što vam je potrebno jesu ideja, znanje i iskustvo u tome da svoje želje ostvarite. Za uspeh je potrebno nekoliko koraka, savetuju na sajtu Biznis akademije.

1. Pokrenite biznis koji je u skladu s vašim veštinama

Koji su to talenti i veštine kojima raspolažete a da postoji realno potraživanje za takvim znanjem na tržištu? Da li ste stručni kad se radi o međunarodnom poslovanju? Volite da pomažete ljudima kad se radi o uređenju enterijera? Da li ste dobri u marketingu? Ili kada je reč o upravljanju ljudskim resursima? Imate hobi koji biste mogli pretvoriti u biznis? Ukoliko posedujete određene veštine za koje su ljudi spremni da plate, to je odlična polazna tačka pri osnivanju biznisa koji će biti profitabilan.

2. Koncentrišite se na usluge i proizvode koji predstavljaju potrebu, ne želju

Budite realni. Neka vaš proizvod ili usluga bude nešto za šta će se vaši potencijalni klijenti moći odlučiti sami, bez toga da postoji potreba konsultacije s drugim ljudima.

3. Insistirajte na avansnom plaćanju

Kad pokrećete svoj vlastiti posao, veoma je bitno da nikad ne budete na gubitku. Kako biste se osigurali, potrudite se da vam klijent plati avansno za vaš proizvod ili uslugu. Ukoliko ne možete to izdejstvovati, vi zatražite bar polovinu iznosa na početku saradnje.

4. Obavite veći deo posla sami

Pokušajte da većinu poslova, to jest poslove koji ste u mogućnosti, odradite sami.

Nastavak saveta za početak biznisa pogledajte OVDE!

PageBreak

Na takav način će sav prihod od proizvoda ili usluga biti vama na raspolaganju. Veoma je važno da na početku poslovanja sav ostvareni prihod uložite u razvijanje postojećeg biznisa.

5. Ako imate posao, zadržite ga

Započnite svoj biznis u slobodno vreme. Nemojte davati otkaz na svom trenutnom poslu, sve dok vam novi posao ne može obezbediti dosadašnju platu. Ovako smanjujete rizik od toga da ostanete bez prihoda ukoliko vaš poduhvat ne urodi plodom.

PROČITAJTE JOŠ: JEFTINA GENERALKA BEZ OTROVA: napravite najbolja domaća sredstva za čišćenje cele kuće (RECEPT + SAVETI)

6. Svedite svoje troškove na minimum

Trudite se da što više realizovanih prihoda investirate u prodaju i kvalitet vaših usluga. Nemojte otvarati kancelariju ako vam ona nije potrebna. Bil Gejts ne mora biti jedini uspešni preduzetnik koji je svoj biznis započeo u garaži. Živimo u eri digitalne tehnologije, pa iskoristite sva sredstva koja vam mogu poslužiti za komunikaciju sa zaposlenima. Nemojte zapošljavati u startu, barem ne bez preke potrebe. Naučite da kontrolišete svoje finansije i samim tim direktno utičete na profitabilnost poslovanja.

7. Koristite dostupne resurse

Radite iz vama omiljenog kafića ili nekog drugog objekta koji nudi besplatan internet svojim posetiocima. Ne morate uzimati kredite ili se zaduživati na kreditnim karticama kako biste pokrenuli svoj sopstveni biznis - svi smo svesni s kakvim kamatama se takvi krediti vraćaju.

8. Iskoristite besplatne onlajn servise za promociju biznisa

Iskoristite beneficije koje pružaju društvene mreže. Povežite se s relevantnim ljudima iz vaše branše, potencijalnim klijentima i predstavite im svoj biznis na krajnje efektivan način, bez potrošenog dinara.

Pare ne moraju biti od presudne važnosti kako biste započeli uspešan biznis. Bitan je stav, pristup i odlučnost da se uspe.

Tekst: Mina Branković 

Izvor: Gde investirati/Kurir