Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, ako vas svečana aroma bora podseća na zimske praznike, ako volite miris sveže isečene trave - niste jedini. Ovi mirisi usrećuju čoveka, piše Newsweek.

PROČITAJTE JOŠ: OVA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE SPREČAVAJU NESREĆU U KUĆI: evo koji mirisi privlače sreću i novac u vaš dom

Bor

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podseća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa. Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu "šumsku kupku" ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

Limunasto voće

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokzale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije. 

PROČITAJTE JOŠ: NARCIS U KOJI ĆETE SE ZALJUBITI OVOG PROLEĆA: Dupli mirišljavi cvet Vinston Čerčil

Krema za sunčanje

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vreme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i srećniji nego inače.

Sveže isečena trava

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da sveže isečena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osećaj zadovoljstva. Miris je toliko moćan da neki naučnici smatraju da česta izloženosz njegovoj aromi može smanjiti rizik od demencije.

Ovi mirisi leče tugu i bude radost - pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Lavanda i jasmin

Ako ste ljubitel ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promenu. Lavanda ima izuzetno umirujuće dejstvo i pomaže pri nesanici, dok jasmin poboljšava raspoloženje.

PROČITAJTE JOŠ: FENG ŠUI upozorenje za srećan dom: ove slike i ukrase treba da izbacite iz kuće ODMAH

Ruzmarin

Ruzmarin je od davnina poznat po pozitivnom uticaju na mentalne funkcije. Moderne studije su dokazale da je sposobnost pamćenja kompleksnih zadataka i problema bolja kod onih koji us bili izloženi ruzmarinu, kako mirisu, tako i u ishrani. Naučnici smatraju da će im ova biljka pomoći u pronalaženju leka za amneziju.

Pepermint

Ulje iz malog lista poznato je po sposobnosti da nam podigne raspoloženje i stimuliše kako um, tako i telo. Istraživanja su pokazala da sportisti koji udišu pepermint ostvaruju bolje rezultate, preteno usled pozitivnog uticaja ovog mirisa na disanje.

PROČITAJTE JOŠ: FENG ŠUI saveti za srećan dom: ove stvari treba da unesete u kuću pred PROLEĆE

Bejbi puder

Ukoliko volite miris bejbi pudera, možda je to jer ono stimuliše vaš mozak na nostalgične asocijacije. Eksperti tvrde da nas bejbi puder podseća na detinjstvo, ili ako smo roditelji, na sreću koju smo osećali kada smo dobili decu ili dok su još bila mala.

Izvor: Newsweek