Istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da u mnogim domovima ima previše vlage, a za čak 30 odsto te vlage odgovorni su stanari koji u sobama suše veš. 

U tri četvrtine od stotinu ispitanih domova pronađeni su povećana vlaga, grinje i povećana koncentraciji buđi. Naravno da će ovakav vazduh uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod dece.

U ukupno 87 posto domova Glazgova, u kojem je studija sprovedena, suši se garderoba u kući po hladnom vremenu, a pritom dve trećine njih odeću suši na radijatoru. To još više povećava količinu vlage, tvrde istraživači, a kasnije dovodi i do problema sa disajnim putevima.

"Ljudi gledaju kako da iskoriste što je više moguće radijatore i ostala grejna tela tokom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provetravanje u tim hladnim danima", objasnio je Kolin Porteous, voditelj studije. 

Njegov tim je rešenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio, a u pojedinačnim domovima svi stanari su odgovorni za redovno provetravanje stana.

Najbolje savete za borbu protiv buđi u stanu pročitaje ovde.

To znači da je neophodno barem jednom dnevno - i to ujutru, otvoriti širom sve prozore u kući i to na 2 do 4 minuta, a idealno je da to činite tri puta dnevno. Takođe, bilo bi najbolje da odvojite jednu prostoriju u kojoj ćete sušiti veš na sušaču, a ne na radijatoru i nju provetravati još češće. 

Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan vazduh i buđ može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije disajnih organa zagađenim vazduhom i česticama buđi uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolju ili mučninu.

Izvor: Magazin.hr