Usisivač vam pomaže da se oslobodite prašine, bakterije, mrva, polena i ostalih nečistoća, a neki noviji navodno pročišćavaju vazduh. Bar smo u sve to do sada verovali.

Neki usisivači mogu učiniti više štete nego koristi, pokazala su istraživanja, jer prašinu i bakterije vraćaju nazad u vazduh i tako šire zaraze i izazivaju alergije. 

Australijski istraživači su ispitali 21 usisivač 11 proizvođača, kao i dva komercijalna modela. Usisivači su bili stari od šest meseci do 22 godine i koštali između 80 i 600 evra. Merene su 62 različite emisije u vazduh. 

PROČITAJTE VIŠE: Šta treba da uradite pre zime da bi ormani bili uredni: kako da najbolje spakujte laku garderobu do naredne sezone

Svi su ispuštali neke od bakterija, prašinu i alergene nazad u vazduh. Noviji i skuplji usisivači su doduše manje zagađivali, nego stariji i jeftiniji modeli. 

Ipak, usisivači sa HEPA filterima (“high-efficiency particulate air”) otpuštali su nešto niži nivo prašine i bakterija nego usisivači koji nemaju specijalne filtere. 

HEPA filteri bi trebalo da uklanjaju 99,9 odsto polena, životinjskih alergena i bakterija iz vazduha, ali se to očigledno ne dešava u toj meri. 

Kako se rešiti ovog problema? 

Nemojte žuriti i odmah bacati vaš usisivač. Samo stari usisivači koji nikad nisu čišćeni mogu biti opasni, jer uopšte svi ispravni i redovno održavani usisivači pokupe više prljavštine nego što izbace. 

Postoji nekoliko načina da vazduh u vašem domu učinite čistijim. 

Ako neko od vaših ukućana ima neku alergiju, trebalo bi da se otarasite tepiha. Mnogo su bolje “krpare”, prostirke koje možete jednom nedeljno oprati u toploj vodi. 

PROČITAJTE VIŠE: Kako da čišćenje kuće bude brzo i efikasno: 5 feng šui pravila za vaš super čist i uredan dom

To će ubiti grinje i ostale alergene. Pajalice nemaju nikakvu funkciju, osim što raspršuju prašinu po kući. Umesto nje uzmite mikrofiber krpu. 

Stručnjaci i dalje tvrde da su usisivači sa HEPA filterima bolji od običnih, pa ipak nabavite jedan. Njime usisavajte i nameštaj i često ga izmičite jer se iza obično skupljaju ogromne količine prašine i drugih alergena. 

Ako patite od astme, zamenite tepihe pločicama, drvenim ili podovima od linoleuma. 

Izvor: B92