Život je lakši u čistom i urednom domu! Ovo najbolje vidimo na mališanima koji "trenirajući" pedantnost stiču bolje predispozicije za uspeh kako u školi tako i na socijalnom planu.

Međutim, i starijima uredan prostor pomaže da da budu bolje koncentrisani i opušteniji... 

Ako roditelji uspeju da svoju spavaću sobu urede svakog jutra pred posao, biće lakše da i kod deteta oforme takvu naviku. Premda se čini da pre polaska u školu (posebno u jutarnju smenu) ne može da se doda još neka obaveza na dugačak spisak, evo kratke liste koja će i vama i deci pomoći da sve bude "pod konac"...

1. Podignite roletne.

Otkrijte prozore da dnevna svetlost uđe i osvetli sobu. Svetlo će delovati motivišuće, bolje ćete videti prostoriju, posebno one stvari koje stoje ispod kreveta (skrivene ali nagomilane). Takođe, otvorite prozore i pustite svež vazduh unutra.

2. Namestite krevet.

Soba izgleda čistije, sređenije, onda kada namestite krevet. Takođe, namešten krevet je mnogo bolja podloga za pakovanje i sortiranje drugih stvari. Ako želite još lepši osećaj, poprskajte krevet sprejom koji ste sami napravili od vode i omiljenog esencijalnog ulja. Miris će vas rasaniti.

3. Bacite smeće.

Otarasite se svih papira, papirića, omota od čokoladica i drugih grickalica... takođe, ako naletite na nešto što nije đubre a znate da više nikada neće biti korišćeno - tada bacite i to. Ukoliko postoji odeća koju više nećete nositi sklonite je u stranu i tu gomilu obeležite "za doniranje". 

VIŠE: Saveti brze domaćice: kako da sredite životni prostor u 6 lakih koraka

4. Sklonite odeću na njeno mesto.

Ono što je za pranje stavite u jednu korpu, ostalo složite na ofingere i vratite u orman ukoliko bezrazložno stoji svuda po sobi a još nije vreme za pranje. Takođe, ako vam je potrebna neka odeća te je ne bi vraćali u orman odredite mesto u sobu gde će ta odeća stajati (na stolici, zasebnom ofingeru... ) Ako nemate mesto za sve što vam je potrebno, morate da odrediti!

5. Sklonite igračke sa poda.

Sve igračke koje stoje razbacane po podu skupite i stavite u kutiju za igračke. Najbolje rešenje je da imate providne, plastične kutije s poklopcem na kojima jasno piše za koje su igračke (lutke, kocke, autići... ) i naravno ako u toj gomili postoji nešto što vam više ne treba - donirajte. 

6. Sklonite složeno.

Pronađite mesto gde će stajati koje knjige, kutije s igračkama, ostale kutije ili korpe koje možda imate sa stvarima...

7. Obrišite prašinu.

Sklonite sve sa stola / noćnog stočića / polica i obrišite prašinu. Ukoliko i tu pronađete nešto van svog mesta - eto tada prilike da i to sve pospremite za čas,

8. Zatvorite sve.

Pošto pospremite sobu zatvorite ormar, fioke, prozor... Gomilu za donaciju ponesite sa sobom iz sobe kako bi je lepo spakovali a gomilu za pranje stavite u mašinu. Završili ste, možete da predahnete.

Izvor: Lisa / Moj stan