Naučnici s Univerziteta u Teksasu razvili su staklo koje u velikim prostorima više neće praviti efekat staklene bašte.

PROČITAJTE JOŠ: Brzo i lako do blistavo čistih prozora: 3 jednostavna trika koja morate da probate

Novo dostignuće nazvano “dual-band electrochromic material” je zapravo staklo s nanokristalima koje blokira 80% vidljivog svetla i 90% infracrvenog svetla s kojom dolazi većina toplote. Zgodna stvar je da je korisnik može da bira da li će biti blokirano svetlo ili će biti blokirana toplota regulišući time klimu u svojoj kući, piše Journal of the American Chemical.

“Dual band” u imenu materijala dolazi od dva tipa nanokristala: jedan blokira vidljivo svetlo, a drugi blokira infracrveno svetlo. “Electrochromic” znači da korisnik ima mogućnost da prebaci staklo iz režima blokiranja svetla u režim blokiranje toplote i obrnuto.

Kada je napolju hladno, ovaj pametni prozor može da blokira svetlo (koje dolazi, na primer, od refleksije snega) a da propusti toplotu kako bi unutar prostorije bilo toplije. Isto tako, kada je napolju sunčano, moguće je blokirati prodor toplote kako se prostorije ne bi pregrejavale.

PROČITAJTE JOŠ: Od Singapura do Sidneja: 12 luksuznih hotela koji pružaju najlepši pogled kroz prozor (FOTO)

Komercijalna upotreba novog materijala bi značajno mogla da utiče na smanjenje eletkrične energije, ali pitanje je kada će ovi prozori ugledati svetlost dana i koliko će koštati.

Izvor: Gradnja