Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

Feng šui zaštita: 13. septembar je najopasniji dan u Mesecu gladnih duhova

Autor Marija Micanovic
Autor Marija Micanovic

Tokom punog Meseca 28. avgusta, prema kineskom verovanju, obeležava se "Dan gladnih duhova", od kojeg Kinezi strahuju i ne napuštaju dom, osim u neodložnim situacijama...

Izvor: Foto: Profimedia

Osećate li se ovih dana premoreno, bezvoljno i na neki način potpuno nezainteresovano za sve što se dešava u vašem okruženju? 

PROČITAJTE JOŠ: Feng šui lek za ljubav: jednostavan trik kojim ćete privući pravog muškarca

Kineska filozofija se zasniva na dualizmu, odnosno na načelu da u prirodi postoje dve suprotne karakteristike energije - jin i jang, koje prožimaju nas i svu prirodu koja nas okružuje.

Jin je primarno ženska energija, energija sporog toka, kreće se ka dole. Jin je crno, tama, noć. Jin je pasivna energija, mir, stajaća voda, ali može predstavljati i beživotnost i smrt.

Jang je primarno muška energija, brza energija, kreće se ka gore, bela boja, dan, svetlo, vetar, pokret, muzika, dominacija... Jang je aktivna energija, snaga, odlučnost. Nasuprot jinu, jang je život...

Još od 31. jula 2015. godine jin energije nadjačavaju jang, a s mladim Mesecom 14. avgusta i početkom sedmog meseca kineskog lunarnog kalendara, započeo je i period koji Kinezi nazivaju "Mesec gladnih duhova". Jin energija će dosegnuti vrhunac tokom punog Meseca 28. avgusta, kada se, prema verovanju, obeležava "Dan gladnih duhova", od kojeg Kinezi strahuju i ne napuštaju dom, osim u neodložnim situacijama.

PROČITAJTE JOŠ: Feng šui formula za privlačenje partnera: kako da aktivirate pravac breskvinog cveta

U suštini, jin i jeste hladna i "mrtva" energija, tako da lutajući entiteti lako mogu da se "zakače" za osobu ili neki prostor. U tom periodu, ne preporučuje se da bilo ko luta sam noću, a treba u svim situacijama paziti na decu mlađu od četiri godine. Izbegava se duboka voda, kao i blizina groblja, bolnice, staračkog doma i crkve.

Feng šui savetuje da osvežite svoj prostor novim komadom nameštaja, pojačate osvetljenje, držite prozore duže otvorenim i pustite pozitivan, šeng či da procirkuliše i vama i vašim prostorom.

Okrešite drveće kako grane ne bi zaklanjale pogled i sprečavale sunčevu svetlost da uđe u vaš dom.

Jang energiju možete pojačati na više načina i time postići preko potrebni jin/jang balans. Možete primeniti boje, mirise, muziku... Muzički žanr nije bitan, bitno je da je to melodija koja vama najviše odgovara. Isto vredi i za mirise. Upotrebite mirisne štapiće ili eterična ulja - limun, eukaliptus ili jasmin.

Od boja, možete koristiti jarkocrvenu ili mint zelenu, a izbegavajte ljubičastu, maslinasto zelenu i sve zemljane nijanse. Ovo ne važi samo za vaš prostor, već i za oblačenje.

Na zid u jugoistočnom sektoru možete okačiti sliku koja prikazuje ptice u letu, kočiju s konjima ili planinski potok. Sve što prikazuje pokret je dobro došlo, jer pojačava jang energiju.

PROČITAJTE JOŠ: Feng šui trikovi za bezbrižan godišnji odmor: kako da ostavite kuću i šta da ponesete na put

Takođe se ne preporučuje ni pravljenje feng šui čekova za novac ili ispunjenje želja, jer će zbog jake jin energije sve biti umrtvljeno i usporeno, pa tako i priliv finansijskih sredstava.

"Mesec gladnih duhova" zvanično se završava 13. septembra, početkom osmog lunarnog meseca. Iako prognoza za naredni period ne odiše optimizmom, feng šui pravila kao što su redovno čišćenje prostora, kako ono fizičko (usisavanje, brisanje prašine, pranje suđa...), tako i ono energetsko (posipanje soli po ćoškovima za neutralisanje negativne energije, postavljanje kristala, molitve...), štite tokom ovog perioda.

Tekst: Miloš Tomić, astrolog

Izvor: Lovesensa

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije