Neke od ovih poslova može da obavi i sama domaćica, ali najveći broj njih moraju da rade svi članovi porodice.

Ne ustežite se da uvedete ovakve navike, jer će vam svi biti zahvalni na opuštenim vikendima koje ćete provesti u odmoru i zabavi umesto u dugom, mukotrpnom spremanju. Zapamtite: mnogo toga deluje nemoguće sve dok se ne uradi.

PROČITAJTE JOŠ: Kada i uredni postaju neuredni: 7 mesta u kući koje ne morate NIKAD da sređujete

1.Obavezno je izuvanje.

Kako kaže blogerka Daniela Lakej Karlington, obavezno je ostavljanje obuće ispred ulaza. “Imam troje dece, koja se igraju na podu. Sa obućom se unosi blato i bacili i to je nedopustivo u našem domu.” Svi u porodici poštuju ovo pravilo, ali i gosti jer ih na to opominje drveni znak ispred ulaza – “Izujte se, molimo vas”.

2. Uvek  namestite krevet.

Čak i pre nego što pomisli da napusti dom,  blogerka Emi Bel, svakodnevno namešta krevet. To je obaveza koju treba uvesti svim članovima porodice, jer je posao toliko lak da ga i najmlađi mogu obaviti. “Iako ostatak sobe nije u raspremljen, uredan krevet čini da prostor deluje bolje i sređenije”, kaže Emi.

3. Pređite brisačem tuš-kabinu.

“Obavezno nabavite brisač za stakla koji će stajati okačen u kupatilu. Posle svakog tuširanja obavezno prebrišite tuš-kabinu”, kaže vredna blogerka Deni Godman. “Za to je potrenbo 20 sekundi, a vaše staklo je suvo, čisto i sjajno”, ističe ona.

4. Prebrišite kuhinjski pult.

“Svake večeri detaljno izbrišem kuhinjski pult, i to sredstvom koji sam sama napravila - jedna polovina sirćeta, polovina vode i malo tečnog praška. Sirće otklanja masnoću i otklanja mrlje na nerđajućim aparatima”, prenosi svoje iskustvo Kamila Fabri.

5. Uvedite petominutno sređivanje.

Kamila je, takođe, uvela pravilo da zajedno sa svojom porodicom sređuje stan “na brzaka”. “Stavite  igračke na mesto, sortirajte poštu, organizujte sitnice. Pomoć ukućana je uvek dobrodošla i svi se osećamo bolje, a kuća je lepo organizovana.”

6. Perite sudove dok pripremate obroke.

Autorka Čelsi Morhman  uspeva da rasprema kuhinju dok kuva: “Dok čekam  nešto da se ispeče u rerni, paralelno perem suđe. Trudim se da još pre večere operem svo suđe, a da posle obeda stavim samo tanjire u mašinu”.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da sprečite stvaranje kamenca na vratima tuš kabine

7. Brišite umivaonik.

Domaćica i blogerka Trejsi Hatčerson pored lavaboa drži  kutiju sa vlažnim maramicama. “Posle upotrebe, samo prebrišem  lavabo i uvek deluje glanc čist.”

8. Odeću treba sortirati svakog dana.

Pre nego što odete u krevet ostavite prljavu odeću u korpu za veš, a čistu ostavite u ormar, a ne na stolicama”, savetuje blogerka Debora Janson. 

9. Provetrite stan.

“Kad je minus napolju, bar na par minuta ostavite otvorene balkonske prozore. Pomaže da se stan ili kuća brzo izvetre, kao i da uđe svež i čist vazduh”, kaže Šeri Petersik autorka knjige ”Dom koji volimo i u kojem živimo”.

10. Zatvorite vrata neurednih prostorija.

Na svom blogu, Dženi Oliver piše da kuća sa tri dečije sobe nikad neće biti superčista niti superorganizovana. “ Ako je ostali deo stana uredan, jednostavno zatvorite vrata dečijih soba”, kaže ona.

Izvor: Lisa / Moj stan