Znate da morate očistiti frižider pa se psihički pripremate na taj posao.

Morate pronaći vremena, "naterati se" na taj dugotrajan posao? Sada čišćenje frižidera može biti potpuno bezbolan proces i to u samo 15 minuta. Stručnjak za čišćenje i organizaciju Dona Smalin Kupe razradila je detaljan plan kako se uhvatiti u koštac s tim iz minute u minutu, piše Today. Ukupno: 15 minuta!

Za jedan minut

Napunite veću posudu s toplom vodom i malo deterdženta za pranje posuđa. Voda ne sme biti vruća jer mogu popucati plastični delovi u frižideru, tvrdi Dona. Dok se puni voda, očistite sudoperu i površinu blizu frižidera da imate gde da stavite stvari i privucite kantu da vam bude zgodno da bacate sve što je za smeće. Uzmite dve krpe od mikrovlakana, jednu za pranje, jednu za brisanje.

"Pre nego otvorite vrata frižidera, budite sigurni da nećete očistiti baš svaki centimetar frižidera, zato se bacite na velike površine", poručuje Dona.

Za šest minuta

Počnite s gornjom policom i bacajte u smeće što je pokvareno. Ako ste u nedoumici treba li nešto baciti ili ne, samo odložite sa strane, vratićete se na to. Prazne posude stavite u mašinu za pranje posuđa. Sve s jedne strane police prebacite na drugu. Očistite i slobodnu stranu police i sa strane. Ako imate neke tvrdokorne mrlje, nanesite sapunicu i ostavite da deluje dok vi čistite dalje. Obrišite suvom krpom očišćenu površinu i sada sve prebacite s te police na očišćeni deo. Ponovite postupak na drugoj strani police. Nastavite tako sa svakom policom.

Za pet minuta

Izvucite fioku za povrće. Sve što nije propalo stavite na pult, a ono što više nije za jelo bacite (ili stavite u kompost za biljke). Krpom od mikrovlakana prebrišite pregradu i isperite. Vratite unutra povrće i ponovite s drugom fiokom.

Za dva minuta

Bacite sve što više nije sigurno za jelo iz vrata. Očistite pregrade iznutra i spolja vlažnom krpom pa prebrišite suvom. Kada vam se zaprlja mokra krpa, isperite je. Nemojte prljavom čistiti pregrade i razmazivati nečistoće.

Za jedan minut

Zatvorite vrata frižidera i prebrišite ih s mokrom krpom od mikrovlakana s prednje strane, posebno područje oko ručke koje se najčešće i najviše zaprlja.

I to je to. Isperite krpe koje ste koristili, prospite tečnost za pranje u sudoperu i posudu stavite u mašinu za pranje posuđa da se opere s praznim posudama koje ste ranije stavili unutra.

Izvor: Vecernji.hr