Anda Tanaka nije ni sanjala da će postati čistačica. Međutim, kada čujete njene cake i trikove koji će vam olakšati čišćenje, biće vam jasno da nije ona odabrala ovaj posao, već da je on odabrao nju.

Tanaka je, zapravo, umetnica kojoj je bio neophodan dodatni posao. Kada su njeni  prijatelji videli oglas kompanije "Dve Beti" u Mineapolisu momentalno su joj ga prosledili. I to je bilo to! Tanaka radi za firmu "Dve Beti" nekoliko godina tokom kojih je usavršila svoj sistem čišćenja.

Ove savete bi trebalo da uvrstite u svoj sistem čišćenja:

1. Kada čistite kuću, zamislite je kao mrežu ili rešetku.

Primenite ovo pravilo i na velike prostore, poput poda, ali i na male kao što su ogledalo ili vitrina. Kada razdvojite celokupan prostor na više manjih delova, ništa nećete preskočiti, i svemu ćete posvetiti onoliko vremena koliko vam je neophodno.

2. Čistite odozgo pa na dole.

Kada pravite veliko spremanje, tek na kraju usisajte i obrišite podove. Na ovaj način ćete pokupiti svu prašinu i prljavštinu koju ste obrisali sa nameštaja. 

3. Među vašim priborom za sređivanje treba da budu čudni, ali korisni predmeti.

Za poliranje nameštaja koristite bebi pelene - zahvaljujući njima će se vaš nameštaj cakliti. Neizostavne su i magične krpe (krpe od mikrofibera). Proverite cene na odeljenju sa autoopremom - često su niže nego u delu za higijenu. Koristite brisač za šoferšajbnu za skidanje viška vode sa svih ravnih površina - pločica u kupatilu i kuhinji, stakla na tuš kabini! Čistač za led sa šoferšajbne odlično služi za skidanje zapeklih fleka sa poda - bolje nego da stružete noktima.

4. Skupite sve električne kablove u jedan splet. 

Znate i sami da se oko kablova skuplja više prašine nego igde u sobi! Idealno je da ih sve skupite obujmicama, a najbolje da ih podignete s poda i pričvstite na zid. 

5. Koristite kuke i zakačke.

Kutije su divne za uredno odlaganje stvari, ali većinu ljudi mrzi da ih otvaraju i zatvaraju. Postavite kuke na vrata i zidove, tako će tinejdžeri manje biti u iskušenju da ostavljaju farmerke na podu ili naslonu fotelje... Okačiti pantalone na kuku je daleko lakše od spremanja u plakar.

6. Uvek obrišite kadu ili tuš kabinu.

Nakon tuširanja obrišite kadu ili tuš kabinu, na taj način ćete ih održavati čistima, ali ćete i sprečiti pojavu buđi.

Pogledajte i: Saveti iskusnih domaćica: ovako se pravilno koristi mašina za pranje posuđa

7. Lak za kosu koristite isključivo na terasi. 

Lak za kosu je magnet kada je u pitanju prašina, zato ga nemojte koristiti u zatvorenim prostorijama. 

8. Morate imati sobne papuče.

Ukoliko se izujete ispred kuće/stana ili u hodniku i obujete papuče koje nosite samo po kući, nećete unositi prljavštinu spolja u svoj dom. 

9. Pametno koristite vreme.

Na primer, ukoliko ste spremale ručak nemojte čekati da sa njim završite da biste oprale svo posuđe. Naprotiv. Dok se ručak krčka na šporetu, operite svo posuđe koje ste koristili pri spremanju obroka. 

10. Ne čekajte da se fleke osuše.

Što više odlažete borbu sa flekom, to ćete je se teže rešiti. Sve što ste prosuli, odmah obrišite, dok je sveže.

11. Ne potcenjujte male zadatke.

Ukoliko imate gomilu magazina ili otvorene police, čim imate slobodno vreme - pametno ih iskoristite i pospremite ove sitnice. Sitnice čine da prostor deluje uredno i pedantno.

12. Uradite nešto svakog dana.

Ukoliko svakog dana nešto obrišete ili sredite, uštedećete vreme (i energiju) kada dođe na red veliko spremanje. 

13. Tokom sređivanja slušajte muziku.

Dok sređujete, uključite radio ili televizor (muzički program), spojite lepo i korisno i uživajte u omiljenim pesmama dok čistite. 

Savet: Kada je sve blistavo, čisto i mirišljavo, skuvajte sebi šoljicu kafe.

Priredila: Jelena Davidović

Izvor: Lisa / Moj stan