Kada uđete u kuhinju, često ne razmišljate o potencijalnim otrovima koji vrebaju u njoj. Razumljivo – kuhinja je simbol tople porodične atmosfere, ugodnih mirisa i punog želuca. Međutim, sve, od kuhinjskih ormarića, posuđa, sunđera pa do deterdženata može biti izvor bakterija ili hemijskih jedinjenja koji mogu da štete vašem zdravlju.

Međutim, dobra vest je što to sve možete izbaciti iz kuhinje i zameniti ih alternativnim rešenjima koja će vam osim ukusnih specijaliteta osigurati i dobro zdravlje.

Kako se rešiti otrova u kuhinji?

1. Birajte zdravo posuđe

Izbegavajte plastično i aluminijumsko posuđe i posude s nelepljivim premazima. Ovi proizvodi u hranu mogu da otpuštaju različita štetna jedinjenja. Plastika sadrži bisfenol A (BPA) koji je povezan s mnogim bolestima. Može uticati na plodnost, bolesti srca i dijabetes. Kupujte samo BPA-free plastiku s reciklažnim kodovima 1,2 ili 5. Reciklažni kodovi 3 i 7 uključuju BPA ili druge štetne spojeve.

Aluminijum je povezan s demencijom, Parkinsonovom bolešću i autizmom, dok nelepljivi premazi mogu biti izvor brojnih karcinogena.

Zato bi najbolje bilo koristiti posuđe i pribor za jelo od ovih materijala:

  • keramika
  • staklo
  • liveno gvožđe
  • drvo
  • emajl

Hrana pripremljena u ovakvim posudama će biti ukusnija i naravno zdravija.

2. Dezinfikujte dasku za sečenje

Daska za rezanje može biti izvor mnogih opasnih bakterija. Najbolje je da birate daske od drva ili neporoznog stakla.  Bilo bi idealno imati bar dve daske za rezanje, kako bi se sprečio prenos bakterija s jedne vrste namirnica na drugu. Nakon upotrebe, dasku obavezno isperite vrućom vodom i dezinfikujte prirodnim sredstvima.

Da biste uklonili bakterije na prirodan način, koristite:

pastu od sode bikarbone – pomešajte po jednu kašičicu sode bikarbone, soli i vode, nanesite na dasku i ostavite da deluje 10-15 minuta. Nakon toga dasku dobro isperite vrućom vodom. 

operite dasku sirćetom, ostavite 10-ak minuta i isperite.

antibakterijski sprej od lavande – pomešajte 2 dcl vode s 10 kapi eteričnog ulja lavande u boci s raspršivačem i poprskajte. Nakon lavande, dasku ne morate ni ispirati.  

3. Izbegavajte papir

Većina papirnatih proizvoda koje koristite u kuhinji, poput papira za pečenje, ubrusa, filtera za kafu ili masnog papira, izbeljuje se hlorom ili njegovim derivatima. U ovim proizvodima se može naći dioksin, koji se povezuje s bolestima imuniteta, nerava, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija.

Umesto papirnatih ubrusa za brisanje koristite platnene krpe jer su ekonomične i ekološke. Papir za pečenje zamijenite starinskim metodama - podmazivanjem posuda i kalupa. Kupujte proizvode koji nisu izbeljeni.

4. Dezinfikujte sunđer za pranje posuđa

Sunđer za pranje posuđa zbog prisustva vlage može biti izvor pravog legla opasnih bakterija koje se povezuju s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima. Studija Univerziteta Arizona pokazala je da se na svakom kvadratnom centimetru sunđera za pranje posuđa nalazi oko pet miliona bakterija.

Zato posle svakog pranja operite vrućom vodom, dobro iscedite i obavezno ostavite na suvom mestu (nikako na sudoperi). Svakog drugog dana natopite sunđer sirćetom za dezinfekciju i isperite. Po mogućnosti, menjajte ih svake dve nedelje.

5. Ekološka sredstva za čišćenje

Konvencionalna sredstva za čišćenje izvor su mnogih opasnih hemikalija i jedna su od glavnih stvari koje bi trebalo odmah izbaciti iz svog domaćinstva!

Lako možete i sami napraviti svoja delotvorna i neškodljiva sredstva, a najzabavniji deo je što možete eksperimentirati s dozama i mirisima koji vama odgovaraju.

Ali, ako nemate volje za izradu vlastitih preparata, tada kupujte ekološka sredstva za čišćenje i ona s oznakom „netoksično“ ili „biorazgradivo“.

Za pripremu domaćih sredstava možete koristiti: sodu bikarbonu, belo sirće, maslinovo ulje, eterična ulja za miris i dezinfekciju, mineralnu vodu, limun, kastiljski sapun, ulje bora, so, kuhinjsku sodu za pranje i pepeo.

Posebno valja istaknuti belo sirće koji uništava širok spektar mikroba i ostavlja površine sjajnima, a može se koristiti za čišćenje cele kuhinje.

Da biste napravili univerzalno sredstvo za dezinfekciju, pomešajte jednake delove sirćeta i vode u bocu za prskanje i koristite ga u celoj kuhinji.

Izvor: Stvar ukusa