Limun

Citrusi su odlični saveznici u čišćenju! Naročito se preporučuje u čišćenju mikrotalasne koja će posle ovog postupka sjajiti od čistoće. Sipajte u činiju šolju vode i naseckajte pola limuna, uključite pećnicu na nekoliko minuta dok ne vidite da se prozor zamaglio. Ostavite da se ohladi desetak minuta, sa zatvorenim vratima i onda izbrišite unutrašnjost krpom. Zatim je namočite u sirće razblaženo vodom pa time izbrišite vrata. Osušite krpom.

Više: 5 sredstava za čišćenje koje možete napraviti kod kuće.

Pirinač

Stavite šaku pirinča u vrelu vodu i malo deterdženta za sudove u vazu za cveće kako bi je očistili mrlja. Promućkajte smesu i mrlje će nestati. Ako je potrebno, ponovite potupak.

Više: Kako da očistite mrlje u mikrotalasnoj pećnici.

Kečap

Omiljeni dodatak uz pomfrit ili picu nemojte koristiti samo kao hranu jer je kečap odličan i za glancanje automobila, a i bakarni predmeti odlično podnose njegov kiseli sastav i zablistaju kad ih izglancate njime.

So

Neophodan začin u svim jelima, so, možete iskoristiti i na druge načine. Očistite dasku za sečenje od mrlja uz pomoć soli, a upotrebite je i kad čistite teške, tučane tiganje od naslaga.

Orah

Primetili ste ogrebotine na svojim drvenim površinama i nameštaju? Bez brige, samo protrljajte orahom, ali pre toga ga oljuštite.

Sok u prahu od limuna ili pomoranže

Citrusne kiseline kojih ima dosta u ovim sokovima pomažu da se neutrališete rđu i mrlje u mašini za sudove.

Više: 7 stvari koje možete oprati u mašini za sudove.

Prašak za pecivo

Smesa praška za pecivo i vruće vode je odlično sredstvo za čišćenje kuhinjskih elemenata, a dobar je i za čišćenje nakita.

Više: 10 prljavih predmata koje uglavnom zaboravljamo da očistimo... a ne bismo smeli.

Sirće

Kao i prašak za pecivo, sirće je jedan od najjačih sredstava za čišćenje. Može ukloniti mrlje sa tepiha, očistiti prozore i kupatilske površine. Jedino što morate voditi računa da sirćetnu kiselinu ne koristite u dodiru sa mermerom i drvetom

Vodka

Iako je prva asocijacija na vodku luda žurka, ovo piće je odličan način da uklonite neugodne mirise sa odeće i za očistite porculan.