Bez obzira na to koliko smo platili omiljeni komad farmerica iz kojeg se praktično ne izvlačimo, verovatno svi želimo da potraje što duže. Kako biste u tome uspeli, prilikom kupovine i održavanja nekoliko stvari treba da imate na umu.

VIŠE: Kakve farmerke nosi Amal Alamudin Kluni

Ovo su tri najčešće greške koje činimo sa farmericama:

1. Često pranje farmerica

Najvažniji komad svih ormara, iz želje da savršeno prijanjaju uz telo, možda i prečesto peremo. I dok će pranjem omiljene farmerice vratiti oblik, tkanina će se s vremenom istanjiti i rasparati. 

Pravila oko pranja farmerica su podeljena i dok neki stručnjaci tvrde kako "najvažniji" komad svih ormara, treba prati svaka 4 meseca, što zvuči ipak malo ekstremno drugi se slažu kako ih treba prati nakon nekoliko nošenja, ali nikako u pretrpanoj mašini.  Za farmerke s puno elastina preporučuje se pranje nakon svakog nošenja, ali u hladnoj/mlakoj vodi i to s minimumom deterdženta koji čuva boju.

VIŠE:U čemu grešimo kad peremo bele farmerke

Nošenje sitnica po džepovima 

Ukoliko u džepovima farmerica nosite ruževe, mobilni telefon i razne druge sitnice, činite čak dve greške. Osim što će taj deo farmerica izgubiti oblik, može ostaviti i trajne tragove. Određena mesta na džepovima će prilikom trenja izbledeti i stanjiti se. 

VIŠE:Uradi sam: od starih farmerica napravite praktičnu kecelju za samo 5 minuta

Pogrešno tretiranje mrlja 

Verovatno se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim farmericama prilikom otklanjanja mrlje od kafe, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna bleda mrlja na tom mestu dokaz je nepravilnog tretiranja. 

Kako bi što bolje uklonili mrlju najvažnije je brzo delovati i ukoliko možete, ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti je mešavina vode i soli. Kako bi farmerke što nežnije tretirali uzmite neku mekanu tkaninu, umočite je u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje.

Ukoliko vam na pantalone padne neka masnoća probajte je prvo tretirati s puderom u prahu. Nanesite puder na mrlju, ostavite ga da deluje nekoliko sati kako bi pokupili masnoću. Nakon toga ga odstranite paprinim ubrusom. Potom farmerke operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj prema deklaraciji. 

Za uklanjanje masnih mrlja može pomoći i deterdžent za posuđe. Na mekanu krpu stavite par kapi deterdženta i malo vode i blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga farmerke potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila.

Izvor: Zadovoljna.hr