Poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) jedan je od najčešćih poremećaja u dečjoj psihijatriji, a pretpostavlja se da ga ima tri do pet odsto školske dece širom sveta.

Feng šui principi za eliminisanje haosa iz doma i kreiranje harmoničnog prostora ključ su za zdravu sredinu u kojoj treba da odrasta dete sa poremećajem u pažnji.

Veoma je važno da izbegavate haos i obezbedite pozitivnu energiju koja će strujati celim domom.

Sredite nered

Veoma je važno da sredite i bacite sve nepotrebne stvari, a naročito nepotrebne novine i magazine ukoliko imate hiperaktivno dete. Iz dečije sobe sklonite što više igračaka, posebno aktivne igračke.

Pomerite elektronske uređaje

Hiperaktivnoj deci je neophodno da uredite sobu tako da ona bude mesto za relaksaciju i odmor. Uklonite kompjuter, televizor, mobilni telefon iz sobe vašeg deteta, a naročito nije poželjno da ih držite blizu detetovog kreveta.

Izaberite zemljane boje

Izbegavajte vatrene boje za spavaću sobu vašeg mališana. Umesto ovih jakih boja izaberete nežnije, zemljane boje. Plava boja dokazano smanjuje krvni pritisak, zato će prava boja za sobu vašeg hiperaktivnog deteta biti plava, savetuju feng šui učitelji.

Izaberite prave slike za dečiju sobu

Ukoliko želite da oplemenite dečiju sobu nekim slikama, dobar izbor su slike sa rekom koja teče, ili slike cveća, drveća… Takođe sklonite slike na kojima se vide prizori tuče, na primer, iz crtanih filmova, ili slike letenja. 

Uklonite pisaći sto iz dečije sobe

Iz spavaće sobe treba ukloniti radni sto i sve elemente koje povezujemo sa poslom. Ovo važi i za dečiju sobu. Kutak za učenje ne treba da stoji gde i krevet. Međutim, ako nemate dovoljno prostora u stanu za poseban radni kutak, onda radni sto pomerite što dalje od kreveta za spavanje.

Smestite krevet na dobro mesto

Krevet postavite tako da vaš mališan koji tu spava može lepo da vidi vrata. Po feng šuiju, izbegavajte da stavljate stvari ispod kreveta kako bi či energija mogla lagano da širi okolo dok vaše dete spava. Ukoliko ispod dečijeg kreveta ima fioka, u nju stavite samo lagane stvari poput letnje garderobe.

Koristite aromaterapiju

Esencijalna ulja mogu regulisati simptome hiperaktivnog deteta. Raširite mirise lavande, borovine po domu ili bilo kom drugom mestu gde je potreban mir vama i vašem detetu.

Izvor: Lisa / Moj stan