Kad kupujemo dušek, obično otvorimo "četvore oči" i pozabavimo se ozbiljno veličinom, materijalom, udobnošću, cenom... da li isti takav tretman prođe i jastuk na kojem treba da provedete trećinu od svakih 24 sata?

Na loše odabranom jastuku možete da pretrpite "povredu na spavanju" - da dođe do uklještenja nekog nerva, da vam se ukoči vrat, da vam utrnu prsti. Mnogi ljudi misle da jastuk služi da pridržava glavu tokom spavanja, ali on zapravo treba da predstavlja podršku za vaš vrat.

Više: Da li je jastuk na kome spavate već mrtav?

Postoji nekoliko načina da proverite da li vaš jastuk tako i funkcioniše. Prvo, kad legnete u svoj omiljeni položaj za spavanje, jastuk treba da popuni prazninu između glave i ramena.Zatim, proverite u kakvom ste položaju. Ako ležite na leđima, s glavom oslonjenom na jastuk, uši treba da vam budu u ravni s ramenima, a ne ispred njih ili iza njih.

Više: Kako da sanjate najlepše snove: napravite sami jastuk za aromaterapiju

Ako ležite na boku, kičma treba da vam bude skoro horizontalna, tako da vam glava nije nakrenuta ni naviše ni naniže. Spavanje na stomaku se, po pravilu, ne preporučuje jer može da izazove bolove u vratu i leđima, ali ako vi "samo tako možete" da spavate, onda se preporučuje samo vrlo tanak jastuk. 

Na šta sve treba da pazite kada kupujete krevet

Naravno, udobnost je krajnje subjektivna stvar, tako da je pitanje materijala od koga jastuk treba da bude načinjen diskutabilno. Međutim, kakav god da izaberete, stručnjaci tvrde da ga treba promeniti posle dve godine korišćenja.

Izvor: Lisa / Moj stan