Kad se pred arhitektama nađe penthauz velike kvadrature, visokog plafona i komotnih prostorija, zadatak nije sasvim lak!

Izazov je u tome što prostor takvih dimenzija pruža veliki broj mogućnosti i nije jednostavno ujednačiti stil i i zadržati umerenost. Međutim, u ovom slučaju, arhitektonski studio „Smaa“ iz glavnog grada Rumunije je u tome uspeo.

S obzirom na veličinu ovog neverovatnog apartmana, nije bilo potrebe za bilo kakvom uštedom prostora, ali nameštaj, ipak, nije naročito masivan. Nijedan komad nameštaja se ne ističe svojim dimenzijama i strateški je postavljen na određena mesta u sobama tako da privlači pažnju i prostorije deluju manje nego što jesu i, samim tim, prijatnije. Uz to, u skladu s modernim estetskim merilima, nameštaj je udoban, funkcionalan i pristupačan – ne obavezno skup i luksuzan, niti odaje utisak kiča kao što je slučaj s mnogim luksuznim stanovima.

Veliki prozori omogućavaju da čitave sobe dobiju dovoljno dnevne svetlosti, a prostorije deluju još otvorenije i svetlije zbog načina gradnje: čitav sprat osmišljen je tako da postoji određena komunikacija između prostorija. Tako su spojeni spavaće soba i kupatilo, a dnevni boravak je pripojen terasi, koja je sva u staklu, što za rezultat ima jednu veliku prednost – stanari mogu iz svog dnevnog boravka da uživaju u zalasku sunca. Time čitav koncept dizajna enterijara dobija novi izraz i poručuje da moderan i luksuzan stan ne mora bežati od prirode.

Više fotografija pronađite u našoj galeriji slika.

Tamara Sorak

LepaiSrecna Granice dizajna se pomeraju! U raskošnom dnevnom boravku ovog prostranog stana, težište uređenja je na neverovatnom pogledu kroz zastakljenu terasu.