Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekološka kuća na rubu šume

Jednostavnosti i izuzetna praktičnost! To su atributi koji krase ovu ljupku kućicu sa solarnim grejanjem i sistemom za prikupljanje kišnice!

  Izvor: Foto: Promo / Robinson Architects, Sam Charlton and Nic Granleese

Ekološka kuća koju je osmislila kompanija „Robinson Arhitekts“ nastala je u ruralnom mestašcu Tinbirva na australijskom ostrvu Kvinsland ali je lako možemo zamisliti u svakom našem šumarku!

Tri spavaće sobe imaju velike prozore kroz koje snažno prodire dnevna svetlost, kao i osvežavajući šumski povetarac. Na taj način, prirodna bogatstva koja je okružuju postaju njen neizostavni deo. Štaviše, poduži trem je isturen u vidu terase i pruža se prema visokom drveću, čime čitava konstrukcija deluje još više sjedinjeno sa zelenilom.

Ova rustična kućica, građena u stilu jednostavne i ljupke vikendice, nalazi se, u skladu sa svojom ekološkom prirodom, na rubu guste šume bogate visokim drvećem. Ona je postavljena na jedinstven sistem koji čini mreža od čeličnih ramova i zahvaljujući kojoj je kuća stabilna iako nema temelj. Naime, ovo remek-delo arhitekture nalazi se na strmoj padini, pa čelični ramovi uspevaju da održe na njenom mestu i zaštite je od zemljotresa. Kuća je građena imajući na umu upravo taj problem pa je stabilnost jedna od njenih glavnih karakteristika, ali je najupečatljivija odlika obog objekta, ipak, njegov ekološki  karakter.

Kuća u Tinbrivi osmišljena je po principu pasivnog solarnog dizajna, što uključuje i pasivno solarno grejanje, sistem za skupljanje kišnice, kao i solarne panele, koji skupljaju solarnu energiju  i pretvaraju se u električnu.

U svakom slučaju, ovakva građevina bi se lako dopala svakom zaljubljeniku u prirodu i osobi koja brine o životnoj sredini, bilo kao dom, bilo kao mesto za povremeni beg od svakodnevne gradske vreve.

U fotografijama možete uživati i potražiti inspiraciju u galeriji slika.

Tamara Sorak

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije