U prostoriji u kojoj postoji kamin, vrlo je verovatno da će upravo on postati centralna tačka (1) - dodatno naglašena detaljima. Međutim, čak i najskromnijoj dnevnoj sobi će posebnu draž dati masivni časovnik u starinskom stilu (2) - i nije toliko ni važno da li je sat u funkciji. Kuhinjski ormarić može da postane centralna tačka ako se oboji kontrastnom bojom (3) i dodatno dekoriše fiokama pletenim od pruća. Atraktivna stolica bez naslona privlači pažnju zahvaljujući, izmedju ostalog, naglašenom položaju u uglu i podlozi od parketa s motivom "riblje kosti" (4).

Garniture za sedenje su najčešće jednolični predmeti koji se, prosto, "podrazumevaju" u dnevnim sobama. Međutim, kombinacija kontrastno dezeniranih elemenata (5) pokazuje kako ova predrasuda može efektno da se razbije. U spavaćoj sobi obično je krevet najveći predmet, ali starinski kovčeg u ovoj spavaćoj sobi (6) pokazuje da veličina nije presudna za ono što želimo da bude centralna tačka u prostoriji koju uredjujemo.

LepaiSrecna Šta je ono što prvo primetite kad udjete u neku prostoriju? Šta vam prvo privuče pogled? Upravo to je ono što se u uređenju enterijera naziva "centralnom tačkom" i što može da u velikoj meri izmeni izgled te prostorije.