Kuća Henrija VIII smeštena u Ist Molesiju danas je restaurirana, ali sadrži originalnu strukturu i elemente koje je kralj koristio tokom svog boravka oko 1530. godine, piše Lepa & Srećna.

Ova kuća je uglavnom korišćena za lov i kratke boravke. 

Iako je kuća iz 16. veka, enterijer, ni eksterijer, ne ostavljaju utisak istorijskog objekta, već naprotiv, svojim skladom, klasičnom lepotom i udobnošću deluju poput tradicionalne engleske porodične kuće. Prostorom dominira centralni dnevno-tprezarijski deo koji je naknadno osvetljen otvorima na krovu sa malim krovnim prozorima, pa se ovaj kutak za odmor i obedovanje čini vrlo prostran, svetao i rasterećen, u savremenom smislu.

U najautentičnije detalje ove kuće spadaju originalna jakubinska vrata i stepenište kraljice Ane. U prostoru koji se prostire na 415 kvadratnih metara a tu je smešteno šest spavaćih soba i tri kupatila.

Kralj, koji je bio vrlo obrazovan za svoje vreme, znao dva strana jezika (francuski i španski), vladao latinskim jezikom, imao je očigledno i ukusa u životnom stilu.

Kuća u zelenom okruženju, karakterističnom za engleski ambijent, pa tako i danas lako ostavlja utisak luksuzne osavremenjene engleske vikendice ispred koje je prostranstvo za odmor i opuštanje.

Henri VIII ostao je zapamćen po tome što je za vreme svoje vladavine uklonio vodeće ličnosti iz perioda sa kojima je njegov otac vodio miroljubivu politiku. Henri VIII sebe je smatrao ratnčkim kraljem i uveo je novo oslovljavanje monarha koji od tada više nije oslovljavan sa Vaša Milosti, već sa Vaša Visosti.

Hanri VIII predstavlja najbolji primer u kojoj meri lični život vladara može da se odrazi na društvene i istorijske procese: on je naime bio u braku sa Katarinom koji je odobrio papa i u kojem je dobio ćerku Mariju. Kako je Henri VIII smatrao da samo muško potomstvo može da osigura englesku krunu, i kako je imao više ljubavnica, zatražio je poništenje braka iz Rima.

Ovo je papa Klement VII odbio, nakon čega je Henri VIII izdejstvovao odvajanje anglikanskog od rimskog katolicizma, a monarha učinio vrhovnim poglavarom Engleske crkve. Uprkos brojnim potonjim brakovima, imao je samo dve ćerke i sina Edvarda koji ga je nasledio.

Danas su nekretnine sa značajnim istorijskim poreklom na visokoj ceni u Engleskoj, pa nije ni čudo što ova dostiže tako vrtoglavu cenu!

Izvor: Lepa&Srećna

LepaiSrecna Henri VIII obeležio je istoriju brakovima, razvodima ali i Tjudor stilom - ovo je samo jedna od raskošnih kuća sa dugačkog spiska njegovih nekretnina!