Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspiracija

Pasivna kuća u kojoj su računi za struju 5 puta manji: pogledajte štedljivu kuću od 360 kvadrata u Alpima u kojoj nikad nije hladno (FOTO)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Geotermalna energija, toplotna pumpa i debeli ventilisani zidovi od 65 centimetara obezbeđuju konstantnu temperaturu u ovoj štedljivoj vili! Pogledajte kako izgleda najtoplija kuća u kojoj su računi za struju 5 puta manji...

Izvor: Foto: NICOLO’ GALEAZZI

Za ukućune ove vile u Italiji od 360 kvadrata na nadmorskoj visini od 700 metara nema zime! Za to se pobrinuo biro Camillo Botticini Architetto koji je napravio projekat kuće u obliku slova C sa dvorištem koje se otvara prema planinama. Ovakav oblik kuće obezbedio je iz soba sjajan pogled na Alpe na jugu ali je u isto vreme sprečio disipaciju toplote sa hladne, severne strane.

PROČITAJTE JOŠ: Ušteda energije: grejanje i hlađenje kuće geotermalnom energijom

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2014:11:24 11:43:10
Izvor: Foto: NICOLO’ GALEAZZI

Kuća je savršeno uklopljena u teren. Ona ga zapravo u potpunosti prati pa je tako dobijen objekat koji je sa severne strane gotovo potpuno ukopan dok je na osunčanom jugu otvoren velikim staklenim površinama. Ovo je najpovoljnija orijentacija kuće u smislu energetske efikasnosti.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2014:11:24 11:40:02
Izvor: Foto: NICOLO’ GALEAZZI

Kuća se sastoji od volumena različite visine. Severozapadna sekcija se takoreći utapa u teren dok druga sekcija, sa orijentacijom sever-jug, ima promenljivu visinu od 3,5 do 4,5 metara. U najvišem delu, sa duplom visinom, napravljen je mezanin sa velikim prozorom koji omogućava astronomske opservacije, piše Domus.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2014:11:24 11:43:54
Izvor: Foto: NICOLO’ GALEAZZI

O SUPER ŠTEDLJIVOJ KUĆI PROČITAJTE DETALJE NA SLEDEĆOJ STRANI! OČEKUJU VAS I SLIKE ENTERIJERA!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije