Svima nam je poznata rasveta koja radi na principu senzora ili na daljinsko upravljanje. Sada vam predstavljamo potpuno novi sistem osvetljenja i zvuka, neobičnog dizajna i performansi, koji specijalnim efektima imitira oluju.

Luster Oblak (The Cloud) je nastao na univerzitetskom kursu Produkti dizajna, a delo je Ričarda Klarksona. Iako ga je moguće kontrolisati daljinski, luster može da radi i u autopilot modu i na svaki ulazak u prostoriju ili pokret reaguje tako što okruženje pretvara u šumu Amazona tokom oluje. Ritmičke munje iz oblaka praćene su zvukom kiše, groma i vetra.

PROČITAJTE JOŠ: 8 najlepših kućnih biblioteka: kako da uredite kutak za čitanje, opuštanje i uživanje (FOTO)

Vazdušasta struktura lustera postignuta je upotrebom hipoalergijskih vlakana umetnutih u sunđerasti okvir. Daljinski upravljač omogućava da se promeni brzina i intenzitet boje i svetla. Nažalost, ova mala ektravagancija dolazi sa visokom cenom od 3360 $, ali je dostupna i u znatno svedenijoj verziji. Luster nalik oblaku, koji je obična svetiljka, košta 956 $.

Podstaknut uspehom inicijalnog dizajna 2014. godine, Klarkson je odlučio da ode korak dalje sa svojim izumima.

Nedavno je predstavljen prototip lebdećeg zvučnika prepoznatljivog dizajna nalik oblaku. U njega su integrisani kvalitetni Bluetooth zvučnici, ali oblak ne bi bio oblak da stoji na polici. U saradnji sa holandskim dizajnerima okupljenim oko projekta, Klarkson je uspeo da u oblak smesti snažne magnete koji se odbijaju od, takođe opremljene magnetima, jednostavne kružne podloge. Ovim je omogućeno da oblak lebdi, ali to još uvek nije sve! Strateški postavljena LED rasveta u zvučniku omogućava i da "pleše”" u ritmu muzike.

PROČITAJTE JOŠ: Ležaj-fotelja na rasklapanje za 5000 lajkova: dizajnerski nameštaj za mali stan koji oduševljava Fejsbuk zajednicu (FOTO)

Cloud from Richard Clarkson on Vimeo.

Izvor: Medias