Premda su zatvoreni ormarići i regali nešto jednostavnije i "čistije" rešenje za smeštaj knjiga, kompakt-diskova, ličnih predmeta i raznih sitnica u dnevnom boravku ili radnoj sobi, u modernom enterijeru sve češće se koriste sistemi otvorenih i zatvorenih polica. Inovacije u dizajnu doprinele su tome da ih sada vidimo i kao neku vrstu umetničkog dela koje gotovo skulpturalno doprinosi estetskoj vrednosti prostora.

Španska kompanija Nova linija (Nueva linea) koja je deo Askuje i Sija (Azcue y Cia),  kompanije koja već 75 godina se bavi proizvodnjom vrhunskog nameštaja, osmislila je vrlo autentične i moderne police. Maštovite ruke dizajnera iz ove kompanije uspele su da objedine estetsku i funkcionalnu stranu u efektnoj kolekciji pod naslovom "Atmosfera".

Ono što najviše oduševljava - pored harmoničnog plesa boja i kombinacije drveta i metala - je neobična podela u okviru forme i skladno uklapanje u različite stilove enterijera. Bilo da je u pitanju dnevni boravak u kojem dominiraju parket i prirodni materijali u nežnim bojama ili neki moderan blok s velikim prozorima i ogledalima, police iz kolekcije Atmosfera zaista stvaraju posebnu "atmosferu" celom ambijentu.

Ako se odlučite da iskopirate neki od ovih efektnih modela, na vama je samo da odlučite da li vam je potreban više u funkcionalne ili dekorativne svrhe. Tako ćete najpre u kancelariji ili radnoj sobi - gde papiri, olovke, knjige i ostali pribor treba da vam budu na dohvat ruke - ceo zid pokriti u ravnomernoj linearnoj podeli jednostavnim belim, nenapadnim policama. Na taj način iskoristićete njenu funkcionalnost. S druge strane, ako vam se uređenje dnevne sobe možda čini pomalo monotono, odlučite se za moderan i dinamičan dodatak u vidu dijagonalnih polica nalik rotiranim kvadratima u zelenoj ili bordo boji, gde ćete držati knjige, staklenu vazu ili uramljene slike. Kako će one više biti dekorativni dodatak prostoru, neki deo police možete čak ostaviti i prazan. Potražite inspiraciju u našoj galeriji slika.

Tekst: Ana Dodig

Izvor: Lisa / Moj stan

LepaiSrecna Atraktivna linija polica španske kompanije "Nova linija" koju odlikuju efektne boje, neobična podela i čist, moderan dizajn pruža neograničenu mogućnost da se kreativno razigrate u prostoru i ujedinite estetiku i funkcionalnost.