Uski bazen (lap pool) dizajniran je specijalno za plivanje, a poznat je i pod nazivom "lični bazen" ili "bazen za vežbanje". Najčešće ga koristi samo jedna osoba radi rekreacije tako da ih neke arhitekte integrišu kao deo prostorije za vežbanje.

Ovi bazeni uglavnom su dugački i uski, pravilnog pravougaonog oblika, mada ponekad mogu imati blago nepravilnu formu. Bazen je uglavnom celom dužinom iste dubine bez plitkih delova, tako da može biti opasan za decu i kućne ljubimce. Bazeni mogu biti zagrejani ili nezagrejani, u zavisnosti od klimatskog pojasa, a laki su za održavanje.

PROČITAJTE JOŠ: Nezaboravni bazeni: uživanje u plivanju na krovu vile

Ukoliko vlasnik ima ograničen prostor, moguća je ugradnja takozvanih ‘beskrajnih’ bazena (endless pools). Oni su male površine i na jednom kraju je ugrađen uređaj koji stvara vodenu struju, a tako proizveden otpor omogućava plivanje u mestu (poput bicikla u teretani).

Plivanje je odlična fizička aktivnost koja ima efektan uticaj na telo i pomaže u redukciji stresa, a ukoliko ne živite u tropskom pojasu, ovakav bazen možete postaviti u salu za vežbanje, vikendicu ili staklenu baštu.

Pogledajte različite varijante u našoj galeriji slika i počnite da planirate svoj najlepši projekat bazena!

Tekst: U. K.

Izvor: Lisa / Moj stan

LepaiSrecna Bazeni više nisu rezervisani samo za bogate vlasnike i velike domove. Uski bazeni - na engleskom jeziku, lap pools - namenje za plivanje kao u jednoj traci, laki su za održavanje i ne zahtevaju previše prostora, a dobro će se uklopiti u dvorište ili prostor za rekreaciju.