Kada je 1924. godine postao rukovodilac tek osnovane Škole za projektovanje nameštaja pri Akademiji umetnosti u Kopenhagenu, počeo je sistematski da proučava funkcionalnost, koja je uvek bila centralna tema njegovih predavanja.

Osnove skandinavskog stila

Na tom svom zadatku Klint je školovao generacije danskih dizajnera nameštaja i postavio temelje modernog danskog dizajna nameštaja tokom 20. veka, kojim je ta zemlja osvojila sva svetska tržišta. Imao je sreću da je podjednako dobro vladao teorijom i praksom, što je svakako preduslov za uspeh u stvaralaštvu. Njegove teorijske postavke bile su jasne i nedvosmislene, pa su mladim dizajnerima predstavljale siguran oslonac za dosledno sprovođenje postavljenih koncepcija.

Obradio je celu seriju studija o proporcijama ljudskog tela i, polazeći od toga, utvrdio standardne mere pokućstva. Prema Klintu, visina sedišta stolice mora da bude prilagođena dužini potkolenice, a orman ne sme da bude viši od one visine koja omogućava dohvatanje predmeta bez pomoćnog sredstva.

Njegov cilj je bio da kreira nameštaj „za sva vremena”, koji će uvek dobro služiti ljudima, bez obzira na modu i hirove vremena. Tako je mnoge već postojeće oblike usavršio u funkcionalnom i estetskom pogledu. Koristeći se svojim znanjem iz građevinarstva i arhitekture, sa svojim učenicima proučavao je i opšte zahteve savremenog stanovanja i opremanja savremenih životnih prostora. Rezultati njegovih istraživanja postali su osnova novog skandinavskog stila, koji je lako prepoznatljiv i cenjen svugde u svetu.
Dobri poznavaoci danskog i skandinavskog dizajna smatraju da je Klint bio pre svega nenadmašan učitelj. 

Centar interesovanja

Stolica je bila jedan od njegovih velikih izazova. Uvek je polazio od starih, dobrih modela, ceneći sve prave vrednosti, bez obzira na to odakle dolaze i od kada su.

Njegove najpoznatije stolice su:

- „Crkvena stolica, model 4133”, nazvana tako jer je projektovana za crkvu Grundtvig u Kopenhagenu. Izrađena je od bukovine, sa sedištem od pletenog pruća (dimenzije: širina 52 cm, visina 84 cm, dubina 50 cm, visina sedišta 43 cm), a proizvođač je Fritz Hansen;
- „Stolica Faaborg”, s leđnim naslonom u obliku polukruga, izrađena od mahagonija u kombinaciji s kožnim tapaciranim sedištem i španskom trskom na naslonu. Ova stolica je lep primer danskog neoklasicizma, a smatraju je tipičnim Klintom, jer su iskorišćene sve prednosti postojećih dobrih stvari (dimenzije: širina 69 cm, visina 72 cm, dubina 64 cm, visina sedišta 46 cm);
- „Stara stolica” iz 1933. godine omiljena je među Klintovim stolicama. Drveni delovi su od masivne hrastovine, a sedište i naslon od zategnute kože ili kanafasa. Stolica tog tipa rađena je u bezbroj varijanti, ali je ova koju je izradio Klint omiljena, s prefinjenim detaljima kao svojevrsnim dekorativnim elementima (vidljivi spojevi drveta, prošivi na koži, kopče...) i izradom dovedenom do savršenstva. Stolica je prozračna, a ipak stabilna i udobna (dimenzije: širina 57 cm, dubina 57 cm, visina 89 cm, visina sedišta 34 cm).

Arh. Radmila Milosavljević