Ovih deset saveta olakšaće vam proces dizajniranja i organizacije kuhinje:

1. Vrata od uređaja i ulazna vrata ne bi trebalo da ometaju radni prostor.

2. Ukoliko u kuhinji kuvate sa još jednom osobom, neophodno je minimum 120 cm prostora za jednu osobu kako biste mogli da se nesmetano okrećete i prolazite jedno kraj drugog. 

3. Sudopera bi trebalo da bude u centru radnog trougla (kumulativna distanca između dela za kuvanje, frižidera i sudopere) s obzirom na to da je to najčešće korišćeni element u kuhinji.  

4. Područje do sudopere bi trebalo da bude uređeno kao radna površina i to mininimalne širine 105 cm površine.  

5. Jedinica za kuvanje bi trebalo da bude postavljena na najmanje 30 cm od prozora, radi bezbednosti. 

6. Idealno je da smestite mikrotalasnu pećnicu u delu kuhinje koji je najpristupačniji.

7. Najčešće korišćene predmete u kuhinji držite u nivou očiju kako bi vam bili u vidnom polju. Ostale predmete rasporedite prema učestalosti upotrebe. Teške aparate i uređaje bi trebalo da čuvate u nivou poda.

8. Kada razmatrate koje visine bi trebalo da bude kuhinjski element na kom se nalazi radna površina, uzmite u obzir da bi trebalo da bude dizajniran tako da kuvar ne mora da diže ruke iznad visine laktova. 

9. Područje za ručavanje trebalo bi da bude minimum 90 cm širine. 

10. Minimalan razmak za izvlačenje stolice, od stola do zida, trebalo bi da bude 60 cm. 

SVE SLIKE MOŽETE POGLEDATI U NAŠOJ FOTO GALERIJI

Priredila: Lena Sudar

Izvor: Lisa/ Moj stan

LepaiSrecna Uz ove ideje i savete biće vam lako da funkcionalno organizujete mali kuhinjski prostor i prilagodite mu kuhinjske elemente.