Vreme berbe bresaka uvek je za naše bake značilo da se u kući sprema džem ili marmelada, ali i da će voća biti previše da se sve odjednom iskoristi.
Zato su domaćice pažljivo odvajale zrele breskve od onih koje još mogu i treba da stoje na sobnoj temperaturi. To se prepoznaje po sledećim znacima:
- svetla kora
- tvrda voćka na lagani pritisak i
- odsustvo izrazitog mirisa
znače da je breskva još uvek nedozrela. U tom slučaju, ne treba je stavljati u frižider. Tada se voće stavlja na sobnu temperaturu ili, eventualno, u podrum. Idealno je ako možete da breskve rasporedite u plitke gajbice ili na poslužavnik i to tako da se međusobno ne dodiruju. Obavezno ih okrenite naopačke, tako da leže na mestu gde je bila peteljka. Takođe, nemojte ni da ih perete.
Ako su breskve:
- narandžaste i crvenkaste boje
- izrazitog mirisa
- meke pod pritiskom prstiju
znači da su zrele i spremne za upotrebu. Ako ne možete sve odmah da ih potrošite, spremite ih u frižider po istim uputstvima - okrenute naopačke, najbolje u plastičnoj ili metalnoj kutiji i poklopljene.
Perite ih tek pred samu upotrebu, bez prejakog trljanja. Veoma zrele breskve, sasvim meke već na dodir, pojedite odmah ili od njih napravite džem.
Izvor: Lepa&Srećna
Izvor: Lepa&Srećna