TRIK KOJI ZNAJU SAMO VRHUNSKI KUVARI: Dodajte 1 namirnicu u mleveno meso i biće sočno i meko

Tokom pripreme mleveno meso dobija sivu boju, a dugim distanjem svinjetina i junetina postaju "gumaste".

Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

Priprema jela od mlevenog mesa čini se potpuno jednostavnim. Međutim, ako želite da od mlevenog mesa dobijete najbolji ukus i vizuleni izgled, potrebno je da u njega dodate sodu bikarbonu. 

Ukoliko je dodate mesu, ono će ostati meko, a istovremeno će prilikom kuvanja dobiti lepu boju i neće pustiti puno vode.Iskusni kuvari tvrde da je dovoljno da prstohvat sode bikarbone rastvorite u malo vode, a zatim to umešate u sirovu mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.

Na taj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumasti ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.

Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode.

 Izvor: Lepa&Srećna