Retko ko ne voli domaće prženo testo, koje osvaja sva čula i čini da zaboravimo na dijetu. Ipak, ono što nas često odbije jeste masnoća koju testo upije i koje utiče na ukus, a može i da izazove mučninu ako se malo pretera.

Ali, postoji način da se to izbegne!

Jedan od načina da se spreči upijanje viška masti je korišćenje sode bikarbone ili praška za pecivo, koje se proseju zajedno sa brašnom prilikom pripreme testa. Ovim postupkom, testo će manje upiti ulja tokom prženja u dubokom ulju.

shutterstock_367493303 (1).jpg
Shutterstock  

Važno je da ulje u kojem pržite bude dobro zagrejano kako bi se sprečilo upijanje masti. Kada je ulje dovoljno vruće, brzo zatvara testo, čime se sprečava apsorpcija viška masnoće.

Dodavanje čašice rakije

Još jedan način da testo upije manje ulja jeste dodavanje čašice rakije tokom mešanja sastojaka za testo. Ovaj stari trik, koji su naše bake često koristile, može pomoći da testo zadrži manje masnoće prilikom prženja.

Rakija neće značajno uticati na ukus testa, ali će sprečiti prekomerno upijanje ulja. Ako želite dodatnu aromu u testu uz korišćenje alkohola, možete umesto rakije dodati istu količinu ruma.

Tekst: 24sedam/Lepa&srećna/B.S.

BONUS VIDEO

Mama otkrila trik za čišćenje kuće TikTok/mrsnicolekerr