Muskatni oraščić

Iz zapadne Indije, domovine muskatnog drveta stiže zrno jedne vrste breskve koje se koristi kao začin za kolače i poslastice. Mleveni oraščić s pravilno doziranim cvetićima često možete naći i u raznim likerima. Ukus im je topao, može biti blag ali i jak.

Vanila

Seme u opni jedne vrste orhideja raste kao lijana i poreklom je iz Meksika. Retko se može naći recept za kremove koji ne sadrži specifični, fini ukus vanile. Tipičan miris, aromu i tamnobraon boju može da zahvali sušenju mahune u vidu šipke i fermentisanju. Danas se pravi i na veštački način, pogotovo za aromatizovanje šećera. Pravi vanilin-šećer je mnogo skuplji i može se prepoznati po sitnim crnim zrncima. Najkvalitetnija vrsta je burbon-vanila. Daje aromu kremovima, sladoledu, kolačima, likerima, čokoladi, bombonama i sirupima. 

Anis

U komadu ili izmrvljen, anis se stavlja u punč i kuvano vino, a mleven u medenjake, slatki hleb, puding ili marmeladu. Svetlozeleno seme pre upotrebe treba da izdrobite u avanu, jer se na taj način izvlači najbolja aroma. Celo seme koristi se uglavnom za vruće napitke. Kada se samelje, brzo gubi miris i ukus pa treba da ga meljete neposredno pre upotrebe. Ima primenu u prehrambenoj industriji, kao sastojak medenjaka, slatkog hleba, kompota, likera ili čaja, ali i u kozmetici. U svetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turske raki, grčkog uza i makedonske mastike.

Cimet

Aromatična uvijena kora dobija se sa cimetovog drveta. Veoma tanka, prvo se osuši sa obe strane, a onda urola. Jedan je od najpoznatijih i najstarijih začina na svetu, a najbolji kvalitet garantuje onaj iz Šri Lanke, kanele ili cejlon-cimet. Nezamenljiv je u sitnim kolačima, lincer-torti, za začinjavanje sutlijaša, knedli sa šljivama i kajsijama, palačinki...

Đumbir

To je žuti nepravilni koren jedne vrste višegodišnje biljke (trske) iz istočne Azije. Suši se ceo, u komadu, a zatim se melje u sitan prah ili se ostavlja u obliku korena. Sveže izrendan daje ljutkastu, oporu aromu. Koristi se za začinjavanje pečenja, kineskih jela, voćnih testa, džemova, piva ili za aromatizovanje zelenog čaja. Kandirani đumbir ima ukus ljutih bombona i podstiče apetit.

Karanfilić

Sušen na suncu, cvetni pupoljak karanfilovca, poreklom sa ostrva Reunion u Indijskom okeanu, upotrebljava se kao začin za supe, marinade, testa, sosove, ali i slatkiše. Stavlja se u kompot, kuvano vino, punč, njime se začinjavaju i jela od mesa, a sastojak je i nekih pasta za zube.

Kardamom

Aromatični plod biljke iz familije đumbira jedan je od najskupljih začina na svetu, poreklom iz Indije, Šri Lanke i Gvatemale, a mnogo se koristi u Rusiji i Švedskoj. Najčešće se prodaje mleven, u prahu, ili u kari mešavini. Njime se začinjavaju jela od mesa i povrća, a arapski narodi često ga dodaju jakoj crnoj kafi. Slatkastog je ukusa, a poseban ukus daje čajnim pecivima.

Šafran

Ima jak miris i gorak ukus. Zbog izrazite žute boje koristi se u kulinarstvu za bojenje jela i likera. U jela se uglavnom dodaje u manjoj količini (veoma je skup), neizbežan je sastojak orijentalne kuhinje, zatim milanskog rižota, nekuh čorbi, sosova, ali se koristi i za kolače i pecivo. Dobro ide uz ribu i beli luk. 

Izvor: Lepa i srećna