POSNI MAJONEZ NA 3 NAČINA: Majonez bez jaja (RECEPTI)

Majonez je odličan dodatak svim salatama, a mi vam predstavljamo 3 načina da ga pripremite i u danima posta!

Foto: Shutterstock

POSNI MAJONEZ OD GUSTINA

Sastojci:

  • 6 ravnih kašika gustina
  • 24 kašike vode
  • 3 kašičice senfa
  • 9 kašika ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • biber
  • so

Priprema:

6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica. Skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa. Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja. Na kraju sipati sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA

Sastojci:

  • 200 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 300 ml ulja
  • kašičica limunovog soka
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • kašičica senfa
  • soli po ukusu

Priprema:

Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće. Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja. Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA

Sastojci:

  • 2 krompira
  • kašičica senfa
  • limunov sok
  • kašika belog vina
  • 200 ml ulja
  • so
  • biber po ukusu

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Izvor: Posna jela