Ovo uputstvo za pripremu slavskog ručka može se koristiti za bilo koji svečani ručak!

Biće dovoljno da ga sačuvate na svom mobilnom telefonu ili odštampate, ako vam je tako lakše, da biste mogli da precrtavate - korak po korak - sve što ste uradili, piše Lepa & Srećna.

Redosled poslova usklađen je s vremenom koje je potrebno za termičku obradu namirnica.

U okviru ovog uputstva nisu predviđeni slavski kolač, žito ni kolači. Takođe, nisu date ni količine namirnica, jer one zavise od broja gostiju koje očekujete na ručku. Preciznije mere možete naći u konkretnim receptima koji su, takođe, dati.

Podrazumeva se da su sve namirnice već nabavljene i da su vam pri ruci. 

Teleće pečenje

Uključite rernu na 200 C stepeni.

Komad teletine zasecite oštrim nožem - na širini od 3-4 cm, zareze dubine oko 2 cm.

Posolite meso, namažite ga uljem i stavite u pekač.

Prekrijte pekač aluminijumskom folijom, probušite rupice viljuškom na nekoliko mesta, poklopite i stavite u rernu, pojačajte je na 250 C stepeni (tako će se peći pola sata).

Piletina

Belo meso stavite u ekspres lonac i kuvajte, od trenutka kad izbije para, 10 minuta. Otklopite da se hladi.

Krompir

Oljuštite krompir - za pečenje, istu količinu koliko je bilo mesa. Ako želite više krompira za rusku salatu, dodajte meru na ovu količinu.

Isecite krompir na četvrtine, posolite, dodajte suvi začin, prelijte uljem i izmešajte pa ubacite pored pečenja.

Smanjite vatru za pečenje na 200C stepeni i pecite još jedan sat. Poslednjih desetak minuta skinite poklopac i foliju da se lepo zapeče.

Kad bude gotovo, ostavite u toploj rerni.

Povrće

Zamrznuto povrće za rusku salatu (i dodatni krompir ako želite, sitno iseckan) obarite u blago posoljenoj vodi, petnaestak minuta (probajte da li je gotovo).

Krupne šampinjone (samo kapice) dodajte poslednjih dva minuta da se kratko blanširaju. Ocedite povrće i ostavite da se hladi, odvojite šampinjone. Ne bacajte vodu!

Naseckajte kupus za salatu i posolite da odstoji.

Testenina

U isto vreme kad i povrće, samo u drugom loncu, obarite testeninu po želji u blago posoljenoj vodi. Ocedite.

Jaja - za meze i rusku salatu

U hladnu vodu stavite jaja i kuvajte ih 3 minuta, mereno od trenutka kad voda počne da vri. Vadite jaja u vodu sa ledom da bi se što lakše ljuštila.

Čorba

Iseckajte pola belog mesa. U lonac za čorbu prespite vodu u kojoj se kuvala piletina, dodajte i onu od povrća. Dodajte par listova lorbera i pustite da tiho vri. U čorbu stavite seckanog belog mesa, brenog krompira i malo obarenog povrća po želji.

Razmutite hladnu zapršku (brašno u hladnoj vodi) u šolji. Pažljivo dodajte vodu muteći, da se ne naprave grudvice. Ako se ipak stvore, procedite hladnu zapršku u vrijuću čorbu. Začinite suvim začinom (oprezno, jer je voda slana), dodajte peršun, isključite i poklopite.

Ruska salata

U činiji pomešajte seckanu piletinu, šunku, bareno povrće i seckana kuvana jaja. Dodajte seckane kisele krastavčiće i majonez.

Začinite limunom, solju, biberom i doterajte ukus. Stavite odmah u zamrzivač da se što pre rashladi.

Pileća salata

U činiji pomešajte seckanu piletinu, barenu testeninu, kiselu pavlaku, seckane blanširane pečurke i dosta bibera.

Po ukusu, mogu se dodati i bareni seckani krompir, senf, malo barenog kukuruza u zrnu (konzerviranog) ili rotkvica.

Kupus salata

Iseckani kupus začinite solju, biberom, jabukovim sirćetom i uljem.

Servirajte ručak:

1. Za meze, poslužite barena jaja, seckani hladni narezak, kisele krastavčiće i masline.
2. Kao hladno predjelo, poslužite pileću i rusku salatu.
3. Kao toplo predjelo, poslužite pileću čorbu. Pred samo serviranje, začinite je kiselom pavlakom (ne sme se ponovo podgrevati do vrenja).
4. Kao glavno jelo, poslužite teleće pečenje sa krompirom.
5. Uz glavno jelo, poslužite kupus salatu.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna