• Sastojci:
  • Za kakao "boju"
  • 25 g kakao praha
  • 50 g šećera
  • 50 g ključale vode
  • 1/2 kašičice vanila ekstrakta
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • Za kolač:
  • 220g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 250 gr putera
  • 160 gr šećera
  • 4 krupna jajeta
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 75 ml mleka

Priprema:

Za kakao preliv, sipajte ključalu vodu u kakao prah.

Mešajte da dobijete ujednačenu masu.

Dodajte šećer, vanilu i sodu bikarbonu i dobro izmešajte. Ostavite da se ohladi.

Brašno i prašak za pecivo dobro prosejte, najbolje dvaput.

Zagrejte rernu na 180C stepeni.

Spremite manji, četvrtasti pleh, namastite stranice, a dno prekrijte pek papirom.

Mutite puter sa šećerom dok ne postane penast.

Umešajte jaja, jedno po jedno i mutite dok se ne ujednači masa, a na kraju dodajte vanilu i umutite i nju. 

Sada dodajte pola prosejanog brašna i mutite mikserom na najnižoj brzini.

Dodajte mleko i mutite da se ujednači.

Dodajte ostatak brašna i završite muteći.

Sada odmerite gotovo testo - prvih 325 gr testa dodajte u "kakao boju" i izmešajte da se izjednači pa sipajte kašikom u pleh ali ostavite nekoliko kašika u činiji za sledeću boju, odnosno sloj.

Kuckajte pleh da se nivo testa izravna.

U preostalu "kakao boju" dodajte 225 gr testa i izmešajte.

Polako kašikom sipajte preko testa u plehu.

Kuckajte pleh da se nivo testa izravna.

Ostatak testa sipajte kašikom u pleh, kuckajte da se izravna i pecite sat vremena.

Proverite da li je pečeno čačkalicom - ako izađe čista, kolač je gotov.

Izvadite kolač tek kad se potpuno ohladi i tada ga isecite na kriške.

Napomena: slojeve možete i drugačije da ređate, u zavisnosti od toga kakav "ombre" efekat želite.

Izvor: Lepa & Srećna