- Sastojci:
- Za kakao "boju"
- 25 g kakao praha
- 50 g šećera
- 50 g ključale vode
- 1/2 kašičice vanila ekstrakta
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- Za kolač:
- 220g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 250 gr putera
- 160 gr šećera
- 4 krupna jajeta
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 75 ml mleka
Priprema:
Za kakao preliv, sipajte ključalu vodu u kakao prah.
Mešajte da dobijete ujednačenu masu.
Dodajte šećer, vanilu i sodu bikarbonu i dobro izmešajte. Ostavite da se ohladi.
Brašno i prašak za pecivo dobro prosejte, najbolje dvaput.
Zagrejte rernu na 180C stepeni.
Spremite manji, četvrtasti pleh, namastite stranice, a dno prekrijte pek papirom.
Mutite puter sa šećerom dok ne postane penast.
Umešajte jaja, jedno po jedno i mutite dok se ne ujednači masa, a na kraju dodajte vanilu i umutite i nju.
Sada dodajte pola prosejanog brašna i mutite mikserom na najnižoj brzini.
Dodajte mleko i mutite da se ujednači.
Dodajte ostatak brašna i završite muteći.
Sada odmerite gotovo testo - prvih 325 gr testa dodajte u "kakao boju" i izmešajte da se izjednači pa sipajte kašikom u pleh ali ostavite nekoliko kašika u činiji za sledeću boju, odnosno sloj.
Kuckajte pleh da se nivo testa izravna.
U preostalu "kakao boju" dodajte 225 gr testa i izmešajte.
Polako kašikom sipajte preko testa u plehu.
Kuckajte pleh da se nivo testa izravna.
Ostatak testa sipajte kašikom u pleh, kuckajte da se izravna i pecite sat vremena.
Proverite da li je pečeno čačkalicom - ako izađe čista, kolač je gotov.
Izvadite kolač tek kad se potpuno ohladi i tada ga isecite na kriške.
Napomena: slojeve možete i drugačije da ređate, u zavisnosti od toga kakav "ombre" efekat želite.
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.