Rezerva pečenog patlidžana je kao neka vrsta prve pomoći u kuhinji, jer od njega se vrlo brzo mogu pripremiti razna jela. Neki naprosto pečeni patlidžan čuvaju u zamrzivaču, ali je takođe popularno njegovo konzervisanje kako za zimsku upotrebu tako i tokom sezone.

PROČITAJTE JOŠ: PLAVI PATLIDŽAN SA PILETINOM: kapama od patlidžana po receptu sultanije Mihrimah (RECEPT)

Za ovaj posao potrebno je:

  • 5 kg okruglog patldžana
  • 5 staklenih tegli od po pola litre 
  • so
  • maslinovo ulje (može i suncokretovo)

PROČITAJTE JOŠ: Plavi patlidžan na turski način: kula od patlidžana sa mocarelom (RECEPT)

Priprema:

Da bi patlidžan ostao savršen tokom više meseci važno je da se tegle i poklopci dobro sterilišu, ali i da se poklopci menjaju jednom godišnje.

Patlidžan izbosti nožem, ispeći, oljuštiti i iseći sitno (ne preterano). Potom ga posoliti, izmešati sa sokom koji se od njega izdvojio i sipati u tegle, ali ostaviti jedan prst do venca. Nožem pritisnuti patlidžan oko ivica da bi se istisnuo sav vazduh, zatim naliti uljem (s prsta) i dobro zatvoriti. Tegle poređati u dublju šerpu ili lonac, između njih staviti kuhinjske krpe, naliti vodom da budu sasvim prekrivene i staviti da se kuva na srednjoj vatri. Od trenutka kad voda provri, kuvati 15 minuta. Potom lonac skinuti s vatre, odliti vodu, poklopce na teglama ponovo zategnuti pa ih naopako ređati na sto i tako ostaviti 24 sata. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa&Srećna