Sastojci: 

  • po 2 do 3 pečene paprike po osobi
  • 2 jaja
  • 50 g brašna
  • 100 ml tečne pavlake
  • 2 pune kašike kisele pavlake
  • oko 100 do 150 g sitno izrendanog parmezana
  • oko 50 g prezli
  • po ukusu so i biber

PROČITAJTE JOŠ: Jeftin ručak na brzinu: pržena paprika sa pavlakom i belim lukom (RECEPT)

Priprema:

Paprike ispeći na roštilju ili u rerni. Ostaviti ih da se ohlade pa ih oljuštiti, dobro ih ocediti i kuhinjskim papirom pokupiti višak tečnosti. Umutiti jaja sa viljuškom, dodati kiselu pavlaku i tečnu pavlaku, so i biber. Trebate dobiti gušću masu, vrlo sličnu masi kao za palačinke. U drugi tanjir staviti brašno (ovo može da bude i bezglutenska verzija ako koristite kinoino ili pirinčano brašno) a u treći tanjir izrendati sitrno sir. Sve paprike prvo uvaljati u brašno, onda ih uvaljati u umućena jaja i na kraju uvaljati u izrendan sir.

Pripremiti pleh koji ste prethodno prekrili pek papirom i svaku pripremljenu papriku staviti na pleh. 

Možete da napravite dve verzije, jedna verzija je samo sa sirom a druga verzija je pola prezli pola izrendanog sira (oko 50 g sira i 50 g panko mrvica).

Uključiti rernu, dok pripremate paprike, na 200°C da se zagreje.

Staviti paprike da se peku i peći ih oko 5 do 7 minuta, izvaditi i okrenuti ih i peći još 5 do 7 minuta, pazite da vam ne izgore. Paprike koje su sa sirom mnogo brže porumene pa možda bi bilo bolje da ih ne pečete zajedno.

Na isti ovaj način možete da pohujete i tikvice.

Tikvice možete da servirate poslužila sa ljutim sosom.

Pečene paprike poslužiti sa sirom ili sa gustim grčkim jogurtom ili kiselom pavlakom.

PROČITAJTE JOŠ: Sokobanjska otrov salata: gurmanski prilog od paprika za ljubitelje ljute hrane (RECEPT)

Izvor: Coolinarika