Ruska salata  (Русский салат) - poznata i pod imenom salata Olivije (Салат "Оливье",  Olivier Salad) napravljena je, kaže legenda, prvi put za slavnog glumca ser Lorensa Olivijea, piše Lepa & Srećna.

Priča je prava izmišljotina, jer recept datira iz dalje prošlosti - šezdesetih godina devetnaestog veka rusku salatu je osmislio slavni kuvar Lisjen Olivije, u moskovskom restoranu Ermitaž. Nije izvesno da li je kuvar Olivije poreklom bio Belgijanac ili Francuz, ali je ćinjenica da je salata ubrzo postala omiljeno jelo ruske elite, a njegov restoran postao nadaleko čuven.

Zato je Olivije čuvao recept u tajnosti, lično je pripremao ovo slavno predjelo i odneo tajni recept u grob!

Kako za nju znamo danas? Izgleda da su bar dvojica parakuvara iz Olivijeve kuhinje pratila proces pripreme, a zanimljivo je da su prvobitno sastojci servirani razdvojeno - bilo je tu i mesa divljači kao i kavijara, ali su gosti najviše voleli da sve sastojke pomešaju i jedu kašikom!

Danas svaka domaćica čuva u tajnosti poneki trik - za pripremu majoneza ili izbor dodatnog mesa, a mi vam dajemo tri dobra recepta - od klasičnog do posnog sastava - koji će sigurno i vašoj trpezi doneti slavu!

Slana predjela: zdrava ruska salata bez šunke i majoneza (RECEPT)

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 gr šargarepe  
  • 200 gr graška
  • 200 gr kiselih krastavčića 
  • 5 kuvanih belanaca
  • 5 celih jaja
  • 100 gr krompira
  • 50 gr milerama
  • 50 gr jogurta 3,2% 
  • 1 limun
  • so – po želji
  • biber – po želji

Sastojci:

Oprano, neoljušteno povrće skuvati u blago posoljenoj vodi i brzo ohladiti. Jaja tvrdo skuvati i ohladiti. Iz jaja odstraniti žumanca, a belanca naseckati na kockice veličine graška. Povrće oljuštiti i naseckati na kockice veličine graška, kao i krastavce. U posudi pomešati kockice povrća, jaja, kiselih krastavaca i grašak. Sve zajedno začiniti solju, biberom i sokom od limuna. Salatu povezati mileramom i jogurtom i ostaviti u frižideru da se ohladi, a ukusi prožmu. Po želji možete dodati i deo žumanaca naseckanih na kockice.

Recept piše: Majstor kuvar d.o.o. tim chefova i Nenad Bratković, magistar nutricionizma

Izvor: Ordinacija

Posna ruska salata sa soja majonezom

Sastojci:

  • 3 veća krompira
  • 4 veće šargarepe
  • 2 korena celera 
  • 2 korena peršuna 
  • 1 paškanat 
  • 250 g kiselih krastavčića 
  • veza peršunovog lista
  • 1 dl hladno ceđenog ulja 
  • 250-300 g soja majoneza 
  • kašičica senfa 
  • 1/2 kašičice bibera 
  • morska so 
  • sok od 1 limuna

Priprema: Povrće dobro operite i tanko oljuštite. Skuvajte u što manjoj količini vode, tek toliko da ne zagori dok se kuva. Procedite i ostavite da se ohladi. Vodu iskoristite za supu ili čorbu. Iseckajte povrće i krastavčiće na kockice. Promešajte i dodajte soja majonez. Dobro izmešajte varjačom. Salata ne treba da bude ni suviše suva a ni retka, što možete da regulišete količinom majoneza. Salatu zaoblite i ukrasite krastavčićima i celim listićima peršuna. 

Recepte piše: Milja Lukić

KAKO SE SPREMA RUSKA SALATA: Najjednostavniji recept za rusku salatu sa šunkom

Sastojci:

  • 150 g krompira
  • 150 g šargarepe
  • 150 g graška (može i zamrznut)
  • 150 g kiselih krastavčića
  • 200 g kuvane šunke (stišnjene)
  • 300 g majoneza (light)
  • 2 kuvana jajeta
  • kašika senfa
  • 2 kašike limunovog soka
  • so, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

Izvor: Stvar ukusa