Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 380 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog orašćića
  • kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 200 g belog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 C. Odstranite peteljku i donji deo tikvice i izrendajte ih u krpu, piše Stvar ukusa. Dobro pritisnite da izbacite što više tečnosti iz tikvica.  Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.

U posebnoj posudi umutite jaja i dodajte šećer, maslinovo ulje i ekstrakt vanile. Dodajte izrendane tikvice smesi s brašnom, a zatim dodajte i smesu s jajima. Sve dobro promešajte.  Smesu sipajte u pleh za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta. Proverite pomoću čačkalice da li je pečeno. Sačekajte da se pecivo hladi 10 minuta, pa ga onda izvaditte iz pleha.