Sastojci:

  • glavica luka
  • kašika ulja
  • 200 ml belog vina
  • 250 ml bujona
  • 600 g sirovog kiselog kupusa
  • 2 karanfilića
  • kašičica bibera u zrnu
  • kašičica kima
  • lovorov list
  • 3-4 zrnca kleke
  • so, biber
  • 300 g dimljene slanine
  • 4 šnite dimljenog svinjskog mesa
  • 600 g krompira
  • šećer
  • 4 koluta krvavice

Priprema: Naseckajte luk i propržite ga na ulju. Dodajte vino i malo bujona, a zatim umešajte kiseli kupus. U gazu stavite karanfilić, zrna bibera, kim i kleku, zavežite i dodajte zajedno sa lovorovim listom. Posolite i ostavite da se kuva. Nasecite slaninu na kriške, pa je dodajte u kupus. Kuvajte sat vremena, a po potrebi dolivajte bujon.

Oljuštite i operite krompir, pa ga nasecite na komade. Kuvajte krompir dvadesetak minuta u slanoj vodi. Izvadite kesicu sa začinima i začinite kupus. Poslužite ukrašeno kolutićima krvavice. Dovoljno za 4 osobe.

Vreme pripreme: 85 minuta

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa