• Sastojci:
  •  1 kg brašna
  • 150 gr kristal šećera
  •  4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)
  •  oko 7 dl mleka (ili vode)
  •  kesice kvasca
  • 150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)
  • Za nadev:
  • 600g maka
  • 500ml mleka (ili vode)
  • 400g šećera

Priprema:

Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.

Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.

Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:

Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe). Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”. Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

Izvor: Opanak